Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Zoe
 

   Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care foloseau acelasi cuvint pentru „viata". De origine indo-europeana, gr. zoe apartine aceleiasi familii in care intra gr. bios (-» Zenovia), lat. vita si rom. viata, viu, vital (-> Vitalie), sl. jivu si rom. jivina, vietate, sanscr. jivas „viu", engl. quick „viu, mobil, rapid", germ. keck etc. Cum si cind au inceput grecii sa-1 foloseasca pe Zoe cu f mctie de nume personal? Dupa cum atesta izvoarele se pare ca numai in epoca crestina, o prima aparitie a acestuia fiind semnalata chiar in versiunea greceasca a V. T., Septuaginta, unde Zoe este folosit intr-un pasaj al Genezei in locul lui-*Eva, fiind vorba deci de o traducere a numelui ebraic. Preluat chiar si de catre evreii care traiau in ambianta elenistica, Zoe se raspindeste rapid in mediile crestine de limba greaca datorita conceptului mistic al „vietii de apoi", singura si adevarata viata spirituala a credinciosului (de ex., cultul martirilor si sfintilor a fost fixat de biserica in ziua mortii lor, considerata adevarata nastere). Din aceeasi familie fac parte si Zoilos (nume purtat in sec. 4 i.e.n. de un filozof cinic si retor din Amphiopolis, cunoscut datorita atacurilor sale indreptate impotriva operelor lui Homer si Platon si devenit simbol al criticului invidios, nedrept si negativist) si Zotikos „vital" (nume calendaristic intilnit sporadic in onomastica noastra veche). Purtat si de doua martire la Roma, in sec. 2—3, Zoe s-a popularizat in Europa prin onomasticonu crestin. Prima atestare documentara a numelui, ajuns la noi prin inter mediar slav, dateaza din sec. 15, sub forma diminutivala curenta si as tazi, Zoica; se adauga la acesta Zoita (uneori Joita) si chiar mase. Zoic(an; — actual nume de familie. Zoe este forma culta, corespunzatoare acelei* din vechea greaca, pastrata si in Occident. # Fr. Zoe, it. Zoe, magh. Zoe, Zoja, bg. Zoi, Zoia, mase. Zoio, rus. Zoia. O Zoe, imparateasa a Bizantului din sec. 11. \Z\Zoe nuvela de C. Negruzzi, Zoe Trahanache din comedia lui I. L. Caragiale O scrisoare pierduta.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        : Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care ... :

          : Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care ...