Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Zenovia
 

   Strins inrudit cu Zenaida, dar si cu -> Zoe, Zendvia continua in onomastica noastra numele pers. gr. Zenobios, fem. Zenobia. Prima parte a lui Zenobios, atestat in izvoare din sec. 1 i.e.n., este Zen (-> Zenaida), cunoscut si din alte compuse antroponimice ca Zenogenes, Zenodotos, Zenodoros, Zenokrates, Zenophanes, Zenophilos etc.; a doua parte este bios „viata", din aceeasi mare familie a lat. vita, Vitalie, gr. zoe, -> Zoe, rus. jizni etc. Este interesant de amintit ca Zenobios, data fiind prezenta lui mai ales in Orient, a fost considerat, de unii specialisti, o adaptare greceasca a unui nume oriental Zeinah sau Zeinat. Chiar daca ipoteza s-ar dovedi adevarata, numele in discutie este o formatie greceasca, din elemente onomastice frecvente. Zenobios si Zenobia patrund in onomasticonul crestin si se raspindesc atit in apusul cit si in rasaritul Europei, prin cultul a doi martiri din Cilicia, frate si sora, in timpul imparatului Diocletian. Preluate de slavi (sint atestate de exemplu in Pomelnicul de la Horodiste din 1484), numele ajung si la noi, dar aparitiile documentare tirzii si rare (sub formele mase. Zenovie, Zenobiu, fem. Zenovia, Zanove, Zanovica etc.) dovedesc nepopularitatea lor. Situatia se mentine neschimbata si in epoca noastra, cind doar fem. Zenovia mai poate fi intilnit sporadic, ca prenume. 0 Germ. Zenobia, it. Zenobio, Zenobia, magh. Zenobia, bg., rus. Zinovii, Zinovia. O Din istoria veche este binecunoscuta o regina a Palmyrei (oras si stat sclavagist, sec. 1 i.e.n., in Siria), Septimia Zenobia, sotia lui Odenatth; dupa moartea acestuia, in anul 266 e.n., aliindu-se cu persii, incearca sa creeze in Orient un mare stat independent de Roma, dar este invinsa de Aurelian in 272 si moare captiva la Roma.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Zoe : Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care ... :

          : Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care ...