Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Zenaida
 

   Destul de putin folosit astazi, Zenaida continua la noi un nume pers. gr. Zenais, gen. Zenaidos, la origine derivat cu valoare adjectivala de la Zen, forma de acuzativ pentru Zeus. Divinitatea suprema in mitologia greaca, stapinul zeilor si al oamenilor, zeu al cerului, al luminii, al fulgerelor si tunetelor, mai tirziu al dreptatii si ordinii, Zeus ar fi fost casatorit succesiv cu sapte zeite care au dat nastere altor zei si zeite, iar din dragostea lui cu diverse muritoare s-ar fi nascut eroii. Identificat cu Iupiter la romani si chiar inrudit etimologic cu acesta, Zeus purta un nume a carei veche semnificatie „lumina, cer luminos" era perfect corespunzatoare atributiilor sale initiale (pentru semnificatie si cuvinte romanesti din aceeasi mare familie —> Diana, Dionis, luliu). Zenaida este calendaristic si a ajuns la noi prin intermediar slav, ca majoritatea numelor de aceeasi provenienta. Atestat incepind din sec. 16, sub diferite forme (Zinaida, Zina — acesta este si nume calendaristic independent, Zanica, Zinca, mase. Zinca — astazi nume de familie, Zincu etc), numele se pastreaza si astazi in uz, fara a fi insa prea frecvent. Din aceeasi familie onomastica face parte in ultima instanta si foarte putin frecventul Zeno (forma de influenta catolica, venita prin maghiara sau prin germana), continuatorul unui cunoscut nume gr. Zenon, purtat de doi celebri filozofi ai antichitatii: Zenon din Citium, 336—264 i.e.n., fondator la Atena al scolii stoice si Zenon din Elea, 490—430 i.e.n., discipol al lui Parmenide si stralucit reprezentant al scolii eleate. Zenon este la origine un hipocoristic de la numeroasele compuse cu Zen- „Zeus", ca Zenobios (-*• Zenovia), Zenodotos (un renumit filolog din Efes, sec. 3 i.e.n., conducator al bibliotecii din Alexandria), Zenodoros, Zenophanes etc. # Magh. Zinajda, bg., rus. Zinaida.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Zenovia : Strins inrudit cu Zenaida, dar si cu -> Zoe, Zendvia continua in onomastica noastra numele pers. gr. Zenobios, fem. Zenobia. Prima parte a lui Zenobios, atestat ... :

          Zoe : Prenume feminin frecvent intilnit astazi, dar mult mai vechi in onomastica noastra, Zoe reproduce pe cale culta gr. ZoL, cu semnificatie clara pentru greci, care ...