Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Zamfir
 

   Zamfir si Zamfira sint vechi si frecvente nume romanesti care nu si-au pierdut popularitatea nici in epoca noastra; atestate documentar in toate regiunile tarii (cele mai vechi aparitii urca pina in sec. 16), ele au circulat sub diverse forme: Safir, Safirin, Samfir, Sanhir, Zafir, Zahir, Zanhir, Fir, Fira, Firan, Firica, Firu, Hira si fem. Safira, Samhira, Sanhira, Zafira, Zanhira, Fira etc. Dupa cum usor se poate observa, numele corespunde subst. samfir sau zamfir, forme mai vechi pentru safir, prin care este desemnata astazi o cunoscuta piatra pretioasa, varietate, de culoare albastra, a contindonului. Tocmai aceasta corespondenta dintre numele proprii si cele comune, care a sprijinit popularitatea si raspindirea celor dintii, ii face pe unii specialisti sa considere ca Zamfir, de la care s-a format apoi fem. Zamfira, este o creatie a onomasticii romanesti. Lucrul nu este exclus, dar ar trebui luate in consideratie atit existenta unui nume asemanator, Sappheira, care apare chiar in evanghelii si este probabil ebraic (dar cu aceeasi semnificatie) si vechimea mai mare si frecventa mai ridicata a formelor feminine; s-ar putea deci ca Zamfira sa nu fi fost initial strain de modelul grecesc si de la acesta, sub influenta cuvintului comun, sa se fi format masculinul (este o ipoteza). Interesanta este si istoria cuvintului safir] engl. sapphire, fr. saphir, it. zaffiro, sp. zafiro etc. continua lat. sapphirus, provenit din gr. sappheiros, ca si v. sl. samfir (de aici rom. samfir, zamfir) si probabil chiar persanul saffir sau arab gafir. Cuvintul grecesc pare sa fie de origine semitica; prin ebr. sappir si arameeanul sampirina se ajunge in cele din urma la sanscritul caniprija cu sensul „iubit de planeta Saturn". Deci pentru a ajunge la noi cuvintul sanscrit a urmat doua itinerarii, identice doar in prima parte: ebraica —> greaca -> greaca bizantina -> v. slava -+ rom. samfir sau ebraica -> greaca -> latina -+ franceza rom. safir. # Magh. Zamfira (imprumutat din romana), bg. Safir, Zamfir, Zanfir, Zamfira, rus. Zemfira (nou). \Z\ Nunta Zamfirei, poemul lui O. Cosbuc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Zenaida : Destul de putin folosit astazi, Zenaida continua la noi un nume pers. gr. Zenais, gen. Zenaidos, la origine derivat cu valoare adjectivala de la Zen, forma de ... :

          Zenovia : Strins inrudit cu Zenaida, dar si cu -> Zoe, Zendvia continua in onomastica noastra numele pers. gr. Zenobios, fem. Zenobia. Prima parte a lui Zenobios, atestat ...