Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Zaharia
 

   Destul de rar folosit astazi, Zaharia continua in onomastica romaneasca un vechi nume ebraic Zekarjah, purtat de numeroase personaje din V. T. si N. T., dintre care mai cunoscuti si interesanti din punct de vedere al vechimii si continuitatii numelui sint: Zaharia, al cincisprezecelea rege al Israelului (dupa cronologia biblica, in anul 743 i.e.n.)r Zaharia, al unsprezecelea dintre profetii mici (ar fi trait in sec. 6 i.e.n.) si ii este atribuita Cartea lui Zaharia din V. T.), Zaharia preotul, in timpul imparatului Iudeei, Irod cel Mare, sotul Elisabetei si tatal lui Ion Botezatorul. Deci nume cu traditie la vechii evrei, Zekarjah se incadreaza in bogata familie a teoforicelor formate cu -jah (de la Jahve — numele divinitatii); primul element, zekar- este apropiat de-specialisti de vb. zakar „a-si aminti", folosit in numeroase pasaje biblice cu referire la nasterea unor copii (de ex. „Dumnezeu si-a adus aminte de Rahela, a ascultat-o si a facut-o sa aiba copii"), fapt ce ne permite sa-1 consideram pe Zekarjah („Jahve si-a amintit") nume teoforic frazeologic prin care parintii isi exprimau multumirile fata de divinitate la nasterea unui copil cerut si mult asteptat. Redat in greceste prin Zaharias si in latina prin Zacharia(s), vechiul nume ebraic se raspindeste in Europa odata cu noua religie, prin cultul unor personaje biblice amintite (profetul,, tatal lui Ion Botezatorul) sau al unor martiri din primele secole ale erei noastre. Prin filiera slava, Zaharia ajunge si la romani, aparitiile documentare incepind din sec. 16 (sub forme ca Zariia, Zahara, Zaharica, Zaharca, Hara sau in derivatele toponimice Zahareni, Zaharesti). % Germ. Zacharias (hipoc. Zach), it. Zaccaria, sp. Zacarias, magh. ' Zakaria sau Zakarias, bg. Zahari, rus., ucr. Zahar, Zaharii etc. ? Cunoscutul personaj al lui I. L. Caragiale din comedia O scrisoare pierduta, Zaharia Tra-hanache, contribuie si el probabil la evitarea numelui in epoca noastra.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Zamfir : Zamfir si Zamfira sint vechi si frecvente nume romanesti care nu si-au pierdut popularitatea nici in epoca noastra; atestate documentar in toate regiunile tarii ... :

          Zenaida : Destul de putin folosit astazi, Zenaida continua la noi un nume pers. gr. Zenais, gen. Zenaidos, la origine derivat cu valoare adjectivala de la Zen, forma de ...