Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Xenia
 

   Desi in unele cazuri poate fi vorba de un hipocoristic de la -> Polixenia, Xenia este un nume calendaristic independent, care continua la noi gr. Xene. intilnit ca element de compunere in foarte numeroase si vechi an-troponime grecesti (Xenagoras, Xenaretos, Xenarhos, Xenodoros, Xenokles, Xenophon etc), Xen- avea semnificatie clara intrucit putea fi usor apropiat de xenos „oaspete, strain" sau de xenios, xenia „ospitalier, primitor". €unoscut si din citeva neologisme romanesti (xenofob, xenofobie), gr. xenos este inrudit probabil si cu lat. hostis „strain, inamic", hospes — de unde oaspete, sl. gosti, engl. guest, germ. gast etc. Numele a venit si la noi prin intermediar slav si probabil in onomastica slava s-a produs modificarea lui Xene in Aksenia, prin contaminare cu derivatele mase Avksentie (-* Axente). Preponderenta si vechimea formelor feminine inlatura ipoteza explicarii lui Axenia printr-un foarte rar mase. Auxinie. in trecut, folosit aproape numai in Moldova, unde apar datorita influentei slave rasaritene (ucraineana), Axenia, Axinia, Axena, Axana, Axinita etc. nu mai sint folosite astazi, in uz raminind Xenia si Oxana, fara a fi insa prea frecvente. # Magh. Xenia, Szenka, bg. Ksenia, rus. K se ni a (si Aksinia, Ksenea), ucr. Aksenia, Aksinia, Oksenia, Oksana, Ksenia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Zaharia : Destul de rar folosit astazi, Zaharia continua in onomastica romaneasca un vechi nume ebraic Zekarjah, purtat de numeroase personaje din V. T. si N. T., dintre ... :

          Zamfir : Zamfir si Zamfira sint vechi si frecvente nume romanesti care nu si-au pierdut popularitatea nici in epoca noastra; atestate documentar in toate regiunile tarii ...