Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Virginia
 

   Prenume feminin modern, destul de frecvent in epoca noastra, Virginia reproduce, printr-un intermediar romanic occidental (probabil francez), vechiul nume lat. Virginia, corespondentul feminin al gentilicului Virginius. Pentru vechimea celor doua nume vom aminti o cunoscuta legenda romana, a carei eroina este frumoasa Virginia; dorita de decemvirul Appius Claudius, este ucisa de tatal ei, Virginius, pentru a o salva de dezonoare. Faptul s-ar fi petrecut in anul 449 i.e.n. si ar fi revoltat poporul, care se rascoala si ii alunga pe decemviri. Numele este la origine o formatie adjectivala de la virgo, gen. virginis „fecioara" (de aici neologismele virgin, virginal, virginitate; Virgo este si nume de constelatie sau semn zodiacal — la noi Constelatia Fecioarei si zodia Fecioarei). in antichitate castitatea era un atribut al zeitelor Diana sau Artemis, Minerva sau Atena, al Muzelor si al vestalelor (preotesele zeitei Vesta), iar Fortuna Virgo era zeita ocrotitoare a legaturilor de dragoste. Prezenta numelui Virginia in onomastica crestinilor se explica prin inalta consideratie acordata fecioarei de noua religie, considerata apoi, in morala crestina, ca un stadiu superior celui matrimonial, credinciosul necasatorit avind astfel posibilitatea sa-si indrepte toata dragostea catre dumnezeu. Dar daca religia accepta conceptul, se pare ca ea nu a contribuit cu nimic la popularizarea umelui Virginia, a carui prezenta in onomastica moderna trebuie pusa lai mult pe seama influentei literare. # Engl., germ., it., sp., magh. tc. Virginia, fr. Virginie, bg., rus. Virginia (Virghinia). QLa populari-area numelui au contribuit si citeva opere literare, printre care romanul ui Bernardin de Saint-Pierre, Paul si Virginia, tragedia lui V. Alfieri Virginia s.a.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Vitalie : foarte rar folosit la noi, Vitalie (fem. Vitalia pare chiar iesit din uz) continua numele pers. lat. Vitalis, fem. Vitalia, atestat tirziu si numai in medii crestine. ... :

          Viviana : Prenume feminin modern, imprumutat din Occident, Viviana este considerat in cele mai multe lucrari de specialitate o creatie a onomasticii crestine, din primele ...