Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Viorica
 

   Singura deosebire, dar foarte importanta din punctul nostru de vedere, dintre Violeta si Viorica consta in faptul ca acesta din urma, un foarte frecvent prenume feminin specific romanesc, este o creatie a onomasticii noastre. Lat. viola „viorea" (de unde Viola) a devenit in romana vioara, folosit si el cu functie de nume personal feminin (Vioara apare, de ex., intr-un document moldovenesc din prima jumatate a sec. 17; interesante sint si mase Vior si Vioara, daca nu cumva au alta provenienta). Paralelismul dintre romana si limbile romanice occidentale, atit in domeniul cuvintelor comune cit si in ceea ce priveste onomastica, merge mai departe: de ex.,in italiana de la viola s-a format diminutivul violetta, iar de la numele pers. Viola, Violetta, la fel ca in romana, unde viorea este un derivat de la vioara, iar Viorica, de la Vioara (data fiind si existenta lui viorica, in unele cazuri nu este exclus ca numele personal sa porneasca chiar de la aceasta forma). Frecventa si popularitatea lui Viorica explica si aparitia mase. Viorel (dupa modelul unor perechi ca Ionel — Ionica), de la car» se formeaza apoi o alta forma pentru feminin, Viorela (ca si Ionela de li Ionel). Din aceeasi familie de cuvinte discutate mai sus fac parte si numeh de culori viorel, viorint, vioriu. Si inca un fapt din „istoria" florii, dovada a pretuirii de care s-a bucurat intotdeauna; la romani, cine avea o cii de mica gradina cu viorele era considerat om bogat.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Virgil : Prenume exclusiv masculin frecvent, Virgil (mai rar Virgiliu) continua la noi un vechi gentilic roman Vergilius, ajuns celebru in toata lumea datorita lui Publius ... :

          Virginia : Prenume feminin modern, destul de frecvent in epoca noastra, Virginia reproduce, printr-un intermediar romanic occidental (probabil francez), vechiul nume lat. ...