Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Violeta
 

   Prenume feminin modern, apreciat si frecvent astazi, nu numai la noi, V ioleta, este un imprumut recent, pe cale culta, din onomastica apuseana. Cum in limba romana actuala se foloseste si subst. violeta, numele personal are semnificatie clara, fapt ce contribuie decisiv la popularizarea lui, data fiind favoarea de care se bucura in ultima vreme numele de flori in antroponimie („moda" este insa generala si de o respectabila vechime, Suzana). Dupa cit se pare insa, Violeta nu este, la origine, creat direct din subst. cu aceeasi forma (it. violetta, fr. violette etc), ci de la numele pers. Viola, iar acesta de la numele plantei si al florii, viola (pastrat in romana sub forma vioara, de unde viorea, viorica si numele pers. —* Viorica; din aceeasi familie face parte si violet, a saptea culoare a spectrului). Cuvintul este de origine latina dar, aproape cu siguranta, preindo-european, la fel ca si corespondentul sau grecesc ion (forma mai veche era vion). Si pentru a sprijini afirmatia referitoare la vechimea unor asemenea formatii, vom aminti ca grecii foloseau un nume feminin Iole sau Ioleia (inrudite cu ion) inca din epoca clasica, asa cum ne dovedeste prezenta acestuia in tragediile lui Sofocle. Viola apare chiar si in onomasticonul crestin (o martira la Verona si alta in Persia) dar cultul acestora fiind aproape necunoscut, numele s-a mentinut datorita semnificatiei sale (este frecvent mai ales la popoarele romanice). in epoca noastra, mult mai raspindit este diminutivul Violeta, fapt datorat in buna parte cunoscutei opere a lui G. Verdi, Traviata, a carei eroina poarta numele Violetta Valery (libretul fiind Dama cu camelii a lui Al. Dumas-fiul, dar protagonista este numita aici Marguerite Gautier). Probabil nu este lipsit de importanta sa amintim ca violeta este considerata in asa-numitul „limbaj al florilor" simbol al modestiei si al pudorii. • Fr. Violette, germ. Viola, it., magh. Viola, Violetta, sp., bg., rus. etc. Violeta.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Viorica : Singura deosebire, dar foarte importanta din punctul nostru de vedere, dintre Violeta si Viorica consta in faptul ca acesta din urma, un foarte frecvent prenume ... :

          Virgil : Prenume exclusiv masculin frecvent, Virgil (mai rar Virgiliu) continua la noi un vechi gentilic roman Vergilius, ajuns celebru in toata lumea datorita lui Publius ...