Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Veturia
 

   Prenume exclusiv feminin introdus in onomastica noastra in secolul trecut, Veturia reproduce pe cale culta lat. Veturia. Gorespunzind mase Veturius, vechi nume gentilic roman,Veturia a fost purtat de mama cunoscutului general din sec 5 i.e.n. Cneius Marcius Coriolanus (-> Coriolan). Potrivit legendei care i-a inspirat pe Shakespeare si Beethoven, patricianul izgonit din Roma de catre plebei ar fi condus armatele volscilor impotriva „cetatii eterne"; la rugamintile mamei sale, Veturia, si ale sotiei, Coriolan ridica insa asediul. in ceea ce priveste originea si semnificatia initiala a lui Veturius, a fost propusa apropierea acestuia de adj. vetus, veteris „batrin, in virsta", cuvint de origine indo-europeana de la care provine veteranus, continuat de rom. batrin. Numele patrunde si in onomasticonul crestin prin cultul unui martir din Cartagina, dar cu timpul iese din uz, pentru a fi inlocuit, din epoca Renasterii, cu forma fem. Veturia, reluata din istoria clasica. Acelasi fenomen se petrece si in Transilvania secolului trecut, cind introducerea in uz a numelor romane urmarea afirmarea latinitatii romanilor in lupta lor de emancipare nationala si sociala.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Victoria-Victor : Prenume raspindite, frecvente si apreciate astazi, Victor si Victoria au semnificatie clara pentru vorbitorii limbii romane, care le pot pune usor in legatura ... :

          Vincentiu : Strins inrudit din punct de vedere etimologic cu Victor, dar mult mai putin frecvent decit acesta, Vincentiu, fem. Vincentia, continua numele pers. lat. Vincentius. ...