Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Vera
 

   Raspindit astazi in multe tari europene, V6ra este la origine un nume de origine slava, popularizat in ultimul secol, mai ales prin literatura rusa. Numele are semnificatie clara pentru vorbitorii limbilor slave, intrucit el este creat pe baza subst. vera „credinta" (aceasta este forma din rusa; pol. wiara, ucr. vira, ser. viera, bg. veara si veren „adevarat, credincios"). Formatia este, in ultima instanta, un calc dupa numele pers. gr. Pistis, o veche personificare a „credintei" si nume feminin in epoca crestina (gr. pistis este sinonim si inrudit cu lat. fides, de unde «-* Fidelia). Este interesant de amintit ca in rasasit circula o legenda despre sfinta Sofia (nementionata in documente istorice), ucisa la Rola chiar pe mormintu celor trei fiice ale ei, Credinta, Speranta si Mila (si ele martire). Desi carac terul artificial este evident (sint puse impreuna 4 elemente de baza ah dogmei crestine, intelepciunea divina, credinta, speranta in salvarea sufletului si caritatea), legenda a contribuit la popularizarea numelui Vera printre credinciosi. Din punct de vedere etimologic, numele este inrudit si cu un vechi cognomen lat. Verus, care desi calendaristic, a iesit cu timpul din uz (lat. verus „adevarat", de aici veridic, veridicitate, veritabil — apartine aceluiasi radical indo-european *weros ca si cuvintele slave amintite si este inrudit cu germ. wahr, engl. very etc). Fara a mai pastra nici o legatura cu ideea „credintei", mai ales in limbile romanice, Vera este astazi un nume laic si de provenienta literara. • Germ., it., magh. Vera. ? Popularizarea lui Vera se davoreste personajului feminin din cunoscutul roman al lui Lermontov, Un erou al timpului nostru sau din Ripa (ultima parte a trilogiei lui Goncearov, care mai cuprinde O poveste obisnuita si Oblomov).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Veronica : Prenume feminin cu o larga arie de raspindire si apreciat astazi, Veronica are o istorie interesanta dar nelamurita pe deplin, lucru care face ca, in diverse lucrari ... :

          Veturia : Prenume exclusiv feminin introdus in onomastica noastra in secolul trecut, Veturia reproduce pe cale culta lat. Veturia. Gorespunzind mase Veturius, vechi nume ...