Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Valentina-Valentin
 

   Raspindit in toata Europa, apreciat si frecvent in epoca noastra, Valentin, fem. Valentina continua numele pers. lat. Valentinus, cunoscut numai din epoca crestina. Cum usor se poate banui, numele este un derivat in •mus, sufix foarte frecvent in onomastica romanilor din perioada imperiala, de la un alt nume personal Valentis (care apare alaturi de Valens) sau Valentius, acesta din urma fiind folosit inca dinaintea erei noastre. Cum valens, valentis este participiul verbului vaiere, toate numele amintite au fost explicate chiar de catre romani prin acest verb care insemna „a fi puternic" apoi „a fi sanatos" (imperativul vale este un cunoscut salut roman corespunzator rom. sanatate! si din aceeasi familie de cuvinte fac parte si valid sau invalid, validitate sau invaliditate, valenta, valoare etc). Conform acestei etimologii, Valentin ar fi deci inrudit si cu -* Valeriu, dar in ultima vreme unii specialisti au inceput sa se indoiasca de legatura acestor nume cu vaiere, mai ales ca etruscii, care au influentat masiv onomastica latina, foloseau citeva nume destul de asemanatoare cu cele in discutie. Valentius, Valentinus si Valentina patrund in onomasticonul crestin si se raspindesc prin cultul citorva martiri, amintiti de calendare, atit in apusul, cit si in rasaritul Europei; cum numele sint calendaristice, in mod normal ele ar fi trebuit sa ajunga si la noi prin filiera greco-slava, dar inventarele onomastice existente nu inregistreaza decit sporadic forme de provenienta latino-catolica, prin intermediar maghiar sau german. Este vorba de Balint sau Balint (de aici toponimele Balintele, Balintesti, Balinti si probabil chiar Bolintin — de unde numele poetului Dimitrie Bolintineanu) si de Feltin (foarte apropiat de hipoc. germ. Velten). Situatia se schimba in epoca noastra, cind sub influenta onomasticii apusene, Valentin si Valentina (cu hipoc. Vali, Tina) devin prenume foarte frecvent folosite. • Fr. Valens, Valentin, fem. modern Valentine, germ. Valentin (hipoc. Valtin, Velten, Vaitl, Vali), Valentine, it. Valentino, Valentina, sp. Valencia, magh. Balint, Valentin, Valentine, bg. Valentin, Valentina, rus. Valent, Valentin, Valentina. O Flavius Valens, imparat roman din Orient (364—378), Valentinian, trei imparati ai Imperiului roman de apus, Valentinus, sec. 2 e.n., gnostic din Roma, seful unei scoli cunoscute si in Orient, Valentin Alexandrovici Serov, cunoscut pictor realist rus. Toponimul Valencia (Spania) reproduce forma ValentiaEdetanorum din Hispania.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Valeriu : Raspindit si frecvent astazi, Valeriu, fem. Valeria, reproduce pe cale culta un cunoscut nume gentilic Valerius, purtat de membrii unei foarte vechi ginte romane, ... :

          Vasile : Vechi si frecvent in toate regiunile romanesti, Vasile continua la noi numele personal gr. Basileios, necunoscut in epoca clasica si cu semnificatie clara pentru ...