Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Traian
 

   Nume cu larga raspindire in toate regiunile romanesti, frecvent si apreciat in epoca noastra. Traian continua la noi cognomenul lat. Traianus, celebru in istoria Imperiului roman datorita imparatului Marcus Ulpius Traianus. Originar din Spania, remarcat prin popularitatea de care se bucura in rindurile armatei si guvernator al Germaniei, Marcus Ulpius Traianus (53—117) este adoptat de Marcus Cocceius Nerva si il urmeaza pe acesta la tron in anul 98. Desigur ca, dintre faptele celor 19 ani de domnie ai imparatului, de o uriasa importanta pentru istoria noastra ramin cele doua razboaie din anii 101 — 102 si 105—106 prin care invinge dirza rezistenta a lui Decebal si transforma cea mai mare parte a vechii Dacii in provincie romana. Ca urmare a victoriei lui Traian incepe intensul proces de romanizare oficiala a teritoriilor de la nord de Dunare, al carui rezultat va fi, in ultima instanta, aparitia in istorie a poporului roman si a limbii romane, continuatoare directa a limbii latine vorbite neintrerupt pe teritoriul vechii Dacii si in regiunile romanizate de pe malul drept al Dunarii (vom adauga apoi ca in timpul lui Traian, Imperiul roman atinge cea mai mare extindere teritoriala, prin crearea altor patru provincii — Arabia, Armenia, Asiria, Mesopotamia si tot lui i se datoresc cele citeva cunoscute lucrari publice, Forul, Columna, modernizarea portului Ostia, Via Traiana etc). Fostul cognomen Traianus, ramas si astazi enigmatic din punct de vedere etimologic, este introdus in onomastica romaneasca, pe cale culta si intii in Transilvania in secolul trecut; prin capacitatea sa de evocare istorica, numele se impune si se raspindeste in toate regiunile tarii noastre. Ipoteza continuitatii vechiului Traianus in limba romana, mai exact in toponimie si antroponimie este reluata cu noi argumente. Singura urma a numelui este la noi subst. troian, care desemna initial un val de pamint cu rol de intaritura, construirea unei astfel de fortificatii este atribuita lui Traian „valul lui Traian" (extrem de interesant ar fi un studiu privind prezenta in limbile sud-slave a cuvintului troian si chiar a numelui propriu cu aceeasi forma, semnalata in folclor si mitologie). • Bg. Traian (a fost propusa si o alta etimologie), magh. Trajanusz. O Scriitorul Traian Deme-trescu, inventatorul Traian Vuia, cel care a realizat primul zbor cu mijloace proprii de bord ale aparatului, biologul Traian Savulescu, cintaretul de opera Traian Grozavescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Tudor : Theodoros, folosit frecvent de vechii greci cu multe secole inaintea erei noastre si pastrat in onomastica tuturor popoarelor europene, sub diverse forme, care ... :

          Tudose : Foarte putin folosit astazi, Tudose continua la noi numele personal gr TheodosiosJ fem. Theodosia, atestat inaintea epocii crestine si incadrat ir aceeasi familie ...