Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Timotei
 

   Mai putin folosit astazi decit in secolele trecute, Timotei continua la noi un foarte vechi si frecvent nume pers. gr. Timotheos, incadrat in bogata familie a teoforicelor compuse cu -theos „zeu" (ca si -» Teofana; Teofil; Tudor; Doroteea, Filoteia) etc. in prima parte a numelui se recunoaste vb. timdo sau timo „a onora", intilnit in numeroase si vechi formatii antroponimice grecesti ca Timagoras, Timaios (purtat de un antic si semilegen-dar filozof pe care Platon si-1 ia drept interlocutor in dialogul sau cu acelasi nume), Timandros, Timarhos (primul purtator cunoscut este un comandant din timpul razboiului peloponeziac), Timokles, Timokrates, Ti-mdkritos, Timolaos, Timoleon (un renumit general corintian din sec. 5 i.e.n.), Timoxenos etc. Aceleasi elemente, asezate in ordine inversa, apar si in Theotimos, purtat in sec. 5 e.n. de un episcop de la Tomis-Constanta, prin cultul caruia numele intra in onomasticonul crestin (la noi nu este folosit), in ceea ce priveste vechimea si stralucirea lui Timotheos in istoria vechii Grecii, vom aminti pe citiva dintre purtatorii numelui: un renumit general atenian, fiul lui Konon si prieten al lui Platon, un celebru sculptor din sec. 4 i.e.n., un muzician de talent din Milet, foarte apeciat chiar de catre Alexandru Macedon etc. Prin valoarea sa teoforica numele se impune si in rindul primilor crestini; unul dintre acestia, convertit de apostolul Pavel si iubit discipol al acestuia, devine un personaj cunoscut al N. T., fiind si destinatarul celor doua scrisori trimise de mentorul sau (conform traditiei, acest Timotei ar fi fost episcop in Efes si martir in anul 97; dintre numerosii martiri cu acest nume inclusi in onomasticonul crestin si in calendare, el este si cel al carui cult a avut cea mai mare raspindire in Europa). Daca in Occident a fost continuata forma latina a numelui, la noi a ajuns forma greceasca, prin intermediar slav (pentru prezenta lui Timotei in vechile documente transilvanene, in anumite cazuri, a putut fi luata in consideratie si influenta latino-catolica). Formele sub care a circulat numele la noi sint numeroase, iar unele foarte vechi si frecvente: Tim (in Transilvania atestat in sec. 12), Tima, Tunica, Timu(l), Timis, Timos, Timus, Timoc, Timsa, Timca, Timcea, Tinco, Tincu(l), probabil Mota, Motea etc, Timofte,' Dimofte, Timofie, Timohie, Timotin etc De diferite influente (ucrainiene, bulgaresti, maghiare etc), aceste forme pot fi intilnite ca nume de familie sau in toponimie; ca prenume, singurul care mai apare astazi, sporadic, este Timotei. • Engl. Timothy, fr. Timothee, germ. Timotheus (hipoc. Tim, Theus), it., sp. Ti-moteo, magh. Timot (hipoc. Tim, Tima Timi, Timka, Timko, Timsa, Tinka, etc), fem. Timotea, bg. Timotei (hipoc. Timo, Timko etc), rus. Timofel. ucr. Timofii (cu hipoc. Timo, Timko, Timociko, Timos etc).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Titus : Titus este la origine unul dintre cele mai vechi si frecvente prenume folosite de romani. Cum existau doar 18 prenume din care numai 10 erau folosite curent, frecventa ... :

          Toma : Nume cu o larga arie de raspindire in lume si chiar foarte frecvent in unele regiuni, Toma continua gr. Thomas, al carui prim purtator cunoscut astazi a fost unul ...