Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Tiberiu
 

   Introdus la noi din secolul trecut impreuna cu alte numeroase antropo-nime de aceeasi origine, Tiberiu continua pe cale culta un vechi si frecvent prenume roman Tiberius, cu indepartate rezonante in istoria legendara a Romei. Din cele mai vechi timpuri Tiberius a fost pus in legatura cu numele fluviului Tiberis, interpretarea cea mai curenta fiind „nascut pe malul Tibrului". in mitologia romana, fluviul era considerat lacasul zeului Ti-berinus, veche divinitate a apei numita inainte Rumori sau Albula. Tibe-rinus, al carui cult ar fi fost introdus chiar de Romulus, era fiul nimfei Gamenesa din Latium si al lui lanus (de aici numele lunii ianuarie), stravechi zeu al romanilor, fara omolog in mitologia greaca si considerat de legende ca rege indigen. Acest lanus, in timpul domniei caruia este plasata „virsta de aur", ar veni din Etruria si ar fi deci etrusc, ca si fluviul numit de Ovidiu „unda etrusca". Daca interpretarea de mai sus a prenumelui Tiberius nu este posibila, legatura dintre acesta si numele vechii divinitati a fluviului este acceptata astazi de toata lumea. Etimologia lui Tiberis nu este sigura insa; lasind la o parte incercarile de a-1 explica pe teren indo-european, total nepotrivite, vom aminti ca numele pare sa-si gaseasca corespondentul in umbricul Tifernus si etruscul Thepri (iar The-prie ar fi paralelul etrusc al lui Tiberius); in legatura cu semnificatia initiala a acestor vechi cuvinte preindo-europene nu se pot face nici obisnuitele presupuneri. Purtat de citeva celebre personalitati ale lumii romane, Tiberius patrunde si in onomasticonul crestin, dar numele nu mai apare in uz pina in epoca Renasterii, cind este reluat, in Italia, din istorie. Probabil ca introducerea lui Tiberiu in onomastica noastra s-a facut si dupa modelul italian (aproape toate numele romane care incep sa fie folosite din secolul trecut in Transilvania, sub impulsul Scolii ardelene, circulau in Italia inca din vremea Renasterii). • It. Tiberio, sp. Tiberio, magh. Tiberiusz, bg. Tiber(ii), rus. Tiberii. O Tiberius Sempronius Gracchus, 162 — 133/132 i.e.n., tribun al poporului, cunoscut impreuna cu fratele sau Gaius sub numele de „fratii Gracchi"; Tiberius Claudius Ne&, fiul adoptiv si succesorul lui Augustus, imparat intre anii 14 — 37 e.n. si Tiberius Drusus Nero, fiul adoptiv al acestuia, general roman si invingator al germanilor, supranumit Germanicus.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Timotei : Mai putin folosit astazi decit in secolele trecute, Timotei continua la noi un foarte vechi si frecvent nume pers. gr. Timotheos, incadrat in bogata familie a ... :

          Titus : Titus este la origine unul dintre cele mai vechi si frecvente prenume folosite de romani. Cum existau doar 18 prenume din care numai 10 erau folosite curent, frecventa ...