Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Teofil
 

   Nume cu larga arie de raspindire si frecvent in vechea Grecie, Theophilos, continuat la noi de Teofil, se incadreaza in bogata familie a teoforicelor compuse cu theos „zeu" (inrudit cu lat. deus si rom. dumnezeu, Diana), bine reprezentata si in antroponimia romaneasca (-* Teofana; Tudor; Tudose; Doroteea; Timotei etc). Al doilea element de compunere, philos „drag, iubit", este binecunoscut vorbitorilor limbii romane actuale fie din numeroase cuvinte de larga circulatie, formate cu fil(o)- „iubitor" tfilar-monica, filozofie, filologie, filantropie etc.) sau -fii (bibliofil, higrofil etc), fie din inventarul numelor personale (-> Filaret, Filimon, Filip etc). Cum aceleasi elemente se intilnesc si in Filotei (-»¦ Filoteia), ordinea lor fiind insa inversa, acesta este un sinonim aproape perfect al lui Teofil. Atestat pentru prima data ca nume al unui arhonte din vechea Atena, Theophilos (fem. Theophila, Theophile) se bucura de mare favoare si printre primit adepti ai noii religii, fiind intilnit adeseori si in inscriptiile latinesti crestine (sub forma Theophilus, continuata in apusul Europei); patruns in onomasticonul sacru (mai raspindit era cultul a doi episcopi, unul din Cesareea, mort in anul 200 si altul din Antiohia) si devenit calendaristic, numele se raspindeste la toate popoarele europene, in Occident popularitatea sa fiind sprijinita, in evul mediu, si de un cunoscut personaj legendar, considerat, in mod fortat desigur, un precursor al lui Faust. Prin intermediar slav numele ajunge si la romani, unde nu s-a bucurat insa de prea multa favoare, dovada fiind rarele sale aparitii ^documentare; alaturi de forma culta Teofil, a carui prezenta actuala se datoreaza probabil influentei franceze, inca din jurul anului 1500 apar in Moldova Tofil (de aici toponimul Tofileni) si Tohil, iesite ulterior din uz. % Fr. Theophile, germ. Theophilus, it., sp. Teofilo, magh. Teofil, Teofila, bg. Teofil, rus. Feofil, Feofila etc. O Din istoria bizantina sint cunoscuti un jurist din sec 6 si un imparat Teofil din sec. 9; scriitorul francez Theophile Gautier. ? O veche prelucrare a legendelor medievale referitoare la personajul amintit este Miracolul lui Theophile de Rutebeuf (sec. 13).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Tereza : Prenume feminin recent in onomastica romaneasca si putin frecvent, Tereza are o istorie interesanta si inca neelucidata. Foarte popular si raspindit in Occident, ... :

          Tiberiu : Introdus la noi din secolul trecut impreuna cu alte numeroase antropo-nime de aceeasi origine, Tiberiu continua pe cale culta un vechi si frecvent prenume roman ...