Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Temistocle
 

   Devenit celebru datorita faimei marelui om politic atenian din sec. 6—5 i.e.n., Themistokles face parte dintr-o lunga serie de vechi nume grecesti, The-mistagoras, Themistogenes, Themistokrates etc, identice in ceea ce priveste primul element de compunere, Themist-. incadrarea acestor an-troponime in grupa teoforicelor se face tocmai pe baza acestui Themist-, in care se recunoaste cu usurinta numele unei vechi divinitati elenice, Themis, cunoscuta inca din Teogonia lui Hesiod sau din Eumenidele lui Eschil (in unele izvoare apare si forma Theinistos, foarte apropiata de un supranume al lui Zeus, Themistios, folosit apoi si ca nume personal). Fiica a lui Uranos si a Geei, sotie a lui Zeus si mama a Moirelor (sau Parcele — cele trei divinitati ale infernului care torc, deapana si taie firul vietii omului), Themis era zeita dreptatii si purta un nume cu semnificatie clara, format pe baza cuvintului care insemna „drept natural, lege" (neogr. themis „justitie"). Al doilea element de compunere a lui Themistokles este foarte frecventul kleos „glorie, faima" (-* Cleopatra. Patrocle etc). in ciuda semnificatiei pagine, numele patrunde in onomasticonul crestin prin cultul unui martir din Licia si se raspindeste in Europa, fara a se bucura insa de prea mare popularitate. Cu toate ca este calendaristic si se intilneste in onomastica popoarelor slave vecine (foarte putin frecvent insa), Temis-tocle nu apare in documentele noastre mai vechi, ci de-abia in epoca moderna, odata cu moda numelor clasice. • Germ. Themistokles. it. Temis-tocle, bg. Temistokal, rus. Femistokl. O Temistocle, c. 530/525—c.460 i.e.n., om politic si conducator militar al Atenei, arhonte si strateg, creator al unei puternice flote care obtine in anul 480 i.e.n. victoria de la Salamina in fata lui Xerxes; conducator al democratilor, este alungat din Atena in 471 i.e.n. de catre oligarhi si se refugiaza in Persia, unde isi gaseste si sfirsitul.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Teofana : Extrem de rar in epoca noastra, Teofana (corespondentul mase Teofan a iesit din uz) este la origine un nume teoforic grecesc, inrudit cu Tudor; Tudose; Doroteea, ... :

          Teofil : Nume cu larga arie de raspindire si frecvent in vechea Grecie, Theophilos, continuat la noi de Teofil, se incadreaza in bogata familie a teoforicelor compuse cu ...