Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Tatiana
 

   Prenume feminin care se bucura astazi de mare favoare, Tatiana este la origine un vechi nume roman, folosit destul de frecvent in epoca imperiala tirzie. Lat. Tatianus, fem. Tatiana, initial un derivat adjectival cu suf. -anus, intrebuintat drept cognomen si devenit apoi independent, are la baza un vechi nume genetic Tatius, fem. Tatia, a carui origine se pierde in epoca legendara a fondarii Romei. Traditia romana pastreaza amintirea unui rege sabin Titus Tatius, asociat cu Romulus la conducerea „cetatii eterne", dupa episodul celebru al „rapirii sabinelor". in ceea ce priveste semnificatia initiala a lui Tatius lucrurile sint insa mai putin clare, majoritatea specialistilor considerind ca avem de-a face cu o formatie bazata pe un cuvint din limbajul copiilor (in dialectele italice sau chiar in latina), continuat si de rom. tata. Tat.'anus si Tatiana, frecvente in primele secole ale erei noastre, patrund si in onomasticonul crestin si se raspindesc in Europa, mult mai multe sanse avind forma de feminin, datorita cultului unor martire ale noii credinte. Prin intermediul gr. Tatiane, numele ajunge la slavi si se bucura de popularitate mai ales in rasarit, la rusi si ucrainieni (este atestat, de ex., in pomelnicul de la Horodiste din 1484). Considerat astazi ca specific rusesc si de influenta culta moderna, Tatiana are totusi o istorie mai veche in onomastica romaneasca, si mai ales in Moldova unde apare inca din sec. 15; primele forme atestate, Tetiana, Titiana, Tata sau Tatea dovedesc prin aspectul lor fonetic provenienta ucraineana (forma Tatiana, intilnita in documente inca din sec. 16, este calendaristica). Reluat in epoca noastra din onomastica literara rusa (este binecunoscuta eroina cu acest nume din creatia lui A. S. Puskin), Tatiana circula la noi alaturi de un hipocoristic frecvent si de aceeasi provenienta, Tanea (scris de cele mai multe ori, nejustificat insa, Tania). • It. Taziano, Taziana (pare nefolosit astazi), magh. Tatjana, Tanya, bg., rus. Tatian, Tatiana, ucr. Tetiana etc. O Tatianus, apologet crestin din sec. 2, autor al unei lucrari numite Diatessaron, o armonizare a celor patru evanghelii, din care nu s-au pastrat decit doua fragmente, importante astazi pentru critica de text a N.T.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Temistocle : Devenit celebru datorita faimei marelui om politic atenian din sec. 6—5 i.e.n., Themistokles face parte dintr-o lunga serie de vechi nume grecesti, The-mistagoras, ... :

          Teofana : Extrem de rar in epoca noastra, Teofana (corespondentul mase Teofan a iesit din uz) este la origine un nume teoforic grecesc, inrudit cu Tudor; Tudose; Doroteea, ...