Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Taisa
 

   Prenume exclusiv feminin, foarte putin folosit la noi dar mult mai frecvent in onomastica rusa (poate fi considerat chiar specific rusesc), Taisa continua un vechi nume pers. gr. Thais, atestat cu mult inaintea erei noastre si purtat mai ales de hetaire. Thais este apropiat de gr. thea „privire, priveliste" si explicat prin „(care trage cu) privirea" sau „placut la vedere" (interpretarea este intr-adevar potrivita pentru calitatile necesare unei hetaire). Numele se pastreaza in uz si patrunde chiar in onomasticonul crestin, dar aria lui de raspindire si circulatie este limitata la rasaritul Europei. Cunoscut din calendare, Taisa sau Taisia este intilnit sporadic la noi si in secolele trecute, dar aparitia numelui in inventarul actual de prenume trebuie pusa pe seama influentei culte rusesti. # Bg., rus. Taisia, Taisa. ? Numele apare si in onomastica literara; in afara unei piese de Menandru, mai putin cunoscuta astazi, de multa popularitate s-a bucurat in apusul Europei figura hetairei numita Thais, cea casatorita apoi cu unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, Ptolemeu, prim rege al Egiptului, un ecou in literatura moderna fiind romanul lui A. France, Thais si opera cu aceelasi nume de J. Massnet.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Tamara : Prenume feminin modern a carui prezenta in onomastica noastra actuala se explica probabil prin influenta literaturii, Tamara este la origine un vechi nume personal ... :

          Tatiana : Prenume feminin care se bucura astazi de mare favoare, Tatiana este la origine un vechi nume roman, folosit destul de frecvent in epoca imperiala tirzie. Lat. ...