Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Suzana
 

   Folosit de multa vreme si frecvent in onomastica popoarelor europene, Suzana continua un vechi nume feminin ebraic, purtat de doua personaje biblice, renumita fiind cu siguranta, eroina unei povestiri biblice din V.T. (pasajul nu apare insa in originalul ebraic, ci intr-un manuscris al Cartii lui Daniel, inclus in Septuaginta si, cu mici diferente, si in Vulgata). Frumoasa Suzana, sotia lui Ioachim, invinuita de adulter, este judecata si condamnata la moarte, dar lucrurile se termina cu bine datorita interventiei lui -*> Daniel, care dovedeste nevinovatia eroinei si minciuna acuzatorilor. Cunoscuta sub numele „Suzana si batrinii", povestea biblica a inspirat numeroase creatii artistice (printre care si un cunoscut tablou al lui Rembrandt Povestea Suzanei, care a contribuit la popularizarea numelui). Dar prezenta acestuia in onomastica crestina din primele secole ale erei noastre este legata de alt personaj biblic, Suzana, din Evanghelia lui Luca, una dintre credincioasele femei care l-au insotit pe Iisus pe drumurile Palestinei. Cunoscut numai prin forma greceasca Sousanna, numele ebraic este refacut cu usurinta (grecii, care nu-1 aveau pe -s- au redat cuvintele ebraice cu acest sunet folosind pe -s-): shushan, corespunzator unui substantiv cu aceeasi forma care inseamna „crin" (cuvintul nu este semitic, ci hamitic; in vechea egipteana shoshen „lotus", iar in copta, „crin"). Suzana se bucura de mare popularitate printre primii adepti ai noii religii din apusul Europei, un studiu privind inscriptiile crestine con-siderindu-1 chiar cel mai raspindit nume biblic din acea vreme; in anul 838 este atestata chiar o forma de masculin Susannus (un episcop), iar intre sec. 2—4 au fost martirizate trei purtatoare ale numelui care intra astfel in onomasticonul sacru si se raspindeste prin calendare. Ajuns la noi prin filiera slava si atestat in documente sub formele Susana, Sosana, mase. Susan, Susanu, Susa, numele este astazi scris si pronuntat Suzana (sub influenta franceza culta); hipoc. recent Suzi. # Engl. Susan, fr. Suzanne, (hipoc. Suzet, Suzette), germ. Susanna (hipoc. Susi), it. Susanna, magh. Zsuzsanna (hipoc. Zsuzsi, Zsuzsika etc), bg. Susana, rus. Susanna etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Svetlana : Arareori folosit la noi, Svetlana este imprumut recent, pe cale culta, din onomastica rusa, unde numele se bucura de mare popularitate. in ceea ce priveste originea ... :

          Tadeu : Arareori folosit la noi, Svetlana este imprumut recent, pe cale culta, din onomastica rusa, unde numele se bucura de mare popularitate. in ceea ce priveste originea ...