Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sultana
 

   Desi prenumele feminin Sultana, mai putin folosit astazi decit in secolele trecute, corespunde perfect subst. sultana, folosit in trecut pentru sotia sau fiicele unui sultan, numele nu este o creatie romaneasca, ci un imprumut din neogreaca (fie direct, fie prin intermediar slav de sud). inca din sec. 16, in documente incep sa apara mase. Sultan, Soltan (de aici toponimele Sultanesti, Soltanesti), nefiind exclus ca in anumite cazuri sa avem de-a face cu o porecla romaneasca, formata de la subst. sultan; pentru forma de feminin, provenienta straina este probata insa de prezenta initiala a numelui in familiile domnitoare din epoca fanariota. in ceea ce priveste originea si semnificatia cuv. sultan (tot de aici este format si numele grecesc), se impune referirea la termenul arab sultan „putere, sta-pinire, rege" (folosit ca titlu al suveranilor turci pina in 1922 iar, in unele tari arabe, si astazi) a carui origine pare a fi arameeanul salita „a stapini, a conduce". • Magh. Zoltan, Zoltana, Szultana, bg. Sultan, Sultana.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Suzana : Folosit de multa vreme si frecvent in onomastica popoarelor europene, Suzana continua un vechi nume feminin ebraic, purtat de doua personaje biblice, renumita ... :

          Svetlana : Arareori folosit la noi, Svetlana este imprumut recent, pe cale culta, din onomastica rusa, unde numele se bucura de mare popularitate. in ceea ce priveste originea ...