Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Steriana
 

   Chiar in unele lucrari de specialitate, Sterian si Sfeiiana sint considerate forme populare pentru Stelian, Steliana; analiza oncmasticii noastre mai vechi scoate in evidenta in mod clar ca, din punct de vedere etimologic, sint nume deosebite, desi ambele de origine greceasca. Numele in discutie incepe sa apara in documente in jurul anului 1600, sub forme grafice si cu alte indicatii suplimentare concludente pentru provenienta sa. Sti- riano, Stirian (Grecul), Sterie, Stere (a), Steriana — intilnite mai ales la aromani, dar mai ales Sterchiu si Sterghiu ne trimit la gr. Stergios (pronuntat Sterios) sau Sterios si la derivatul acestora Stergianos (pronuntat Sterianos). Necunoscut in epoca clasica (izvoarele atesta doar forma Ster-rds, intilnita la Xenofon, dar ca nume de ciine), Sterios are la baza adj. stereos „solid". Daca Stere si Sterian sint intilnite mai ales ca nume de familie, Steriana apare inca, desi destul de rar, ca prenume.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sultana : Desi prenumele feminin Sultana, mai putin folosit astazi decit in secolele trecute, corespunde perfect subst. sultana, folosit in trecut pentru sotia sau fiicele ... :

          Suzana : Folosit de multa vreme si frecvent in onomastica popoarelor europene, Suzana continua un vechi nume feminin ebraic, purtat de doua personaje biblice, renumita ...