Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Spiridon
 

   Rar astazi ca prenume, Spiridon reproduce gr. Spyridon, nume probabil necunoscut in epoca clasica (lipseste din izvoare mai vechi) si interpretat ca o formatie pe baza subst. spyris, spyridos „cosulet" (de piine). Patruns in onomasticonul crestin, numele se raspindeste mai ales in regiunile rasaritene ale Europei; prin filiera slava (la 1484 apare in pomelnicul de la Horodiste) ajunge si la romani, dar unele forme sub care este cunoscut numele sint datorate si influentei neogrecesti directe. Sint astazi intilnit© ca nume de familie Spiru, Spira, Spirea, Spirea, Spilea, Ispir (de influenta turceasca), de aici Ispirescu etc. • Bg. Spiridon, rus. Spiridon, Svirid.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Stefan : Stefan. Nume de rezonanta in istoria noastra, vechi si cu larga arie de raspindire, Stefan este forma specific romaneasca care continua gr. Stephanos. Avind semnificatie ... :

          Stela : Raspindit astazi in intreaga Europa, apreciat si frecvent la noi nu de multa vreme, Stela este o creatie veche si anume din vremea romanilor, care foloseau numele ...