Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sorin
 

   Prenume moderne si foarte apreciate astazi, Sorin si Sorina sint noutati in onomastica noastra (probabil necunoscute acum o'suta de ani). Popularizat de la sfirsitul secolului trecut de un poem al lui N. Beldiceanu (1844—1896), Sorin este considerat un derivat romanesc de la Soare (uneori si prenume, dar mai mult nume de familie), atestat in documente cu citeva sute de ani in urma si format pe baza subst. soare (in aceeasi familie sint incadrate si Sor, Soru- de aici Sorescu, Soreni etc). Daca Sorina este corespondentul lui Sorin (tot aici trebuie mentionata si o formatie foarte recenta, Sorela), alte citeva prenume feminine cunoscute si destul de apropiate, Soraua, Sorica, Sorita, sint considerate derivate dintr-un alt vechi nume romanesc, Sora- din subst. sora (in Moldova, era purtat chiar de sora lui Stefan cel Mare). Numele in discutie nu apar in onomastica popoarelor vecine, cu exceptia maghiarilor, care vad in Szorina un imprumut din romana, iar pentru prenumele romanesc propun un probabil etimon francez (intr-adevar, in Franta, Sorel, Soret si Sorin sint frecvente, dar ca nume de familie, intrucit sint derivate de la Saur, la origine supranume insemaind „rosu inchis").

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Spiridon : Rar astazi ca prenume, Spiridon reproduce gr. Spyridon, nume probabil necunoscut in epoca clasica (lipseste din izvoare mai vechi) si interpretat ca o formatie ... :

          Stefan : Stefan. Nume de rezonanta in istoria noastra, vechi si cu larga arie de raspindire, Stefan este forma specific romaneasca care continua gr. Stephanos. Avind semnificatie ...