Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Solomon
 

   Aproape iesit astazi din uz la noi, dar destul de bine atestat, sub diferite forme, in documentele vechi, Solomon continua la noi ebr. Shelomdh, cunoscut nume personal biblic, purtat de inteleptul rege al statului iudeu (970—930 i.e.n.), fiul si succesorul lui -> David. Numele ebraic este explicat prin cuvintul shalom, tradus curent „pace". in realitate, termenul ebraic, asa cum este folosit in V. T., are un continut semantic mult mai larg si complex, iar opusul sau nu este numai „razboi". Radicalul shlm- inseamna „a fi perfect" si poate fi folosit in legatura cu bunastarea omului (fericire, sanatate, bogatie etc.) sau cu bunele relatii intre oameni; dificultatea traducerii reiese evident din faptul ca in Septuaginta au fost folositi peste 25 de termeni grecesti pentru ebr. shalom, in cele din urma impunindu-se eirene, lucru care face ca Solomon sa fie oarecum sinonim cu Irina* Redat in greaca prin Salomon si Solomon, iar in latina prin Salomon, vechiul nume se raspindeste in Occident abia la sfirsitul epocii merovingiene. in rasarit, la popoarele slave si la noi este continuata forma Solomon. Primele atestari documentare in tara Romaneasca sint hipoco-risticile Solcea (mentionat la 1489) si probabil Solea (1478) — adaptari ale unor forme imprumutate (de ex., bg. Solceo); din aceeasi perioada apar in Moldova Solomon (de influenta catolica), Solea, iar apoi Somon, Somon (din toponimul Somanesti), Sole(a), Solin, Solica (din toponimul Solicesti) si chiar Solimau (de influenta turceasca), fem. Solomea, Solominca etc. Printr-o interesanta evolutie semantica, numele propriu a devenit comun sub formele a solomoni „a vraji", solomonie „vrajitor". • Fr. Salomon, magh. Salamon, S61om, bg. Solomon, fem. Solomonia, rus. Solomon, Solomonia, arab, tc. Sulaiman (la noi Soliman), Selim etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sorin : Prenume moderne si foarte apreciate astazi, Sorin si Sorina sint noutati in onomastica noastra (probabil necunoscute acum o'suta de ani). Popularizat de la sfirsitul ... :

          Spiridon : Rar astazi ca prenume, Spiridon reproduce gr. Spyridon, nume probabil necunoscut in epoca clasica (lipseste din izvoare mai vechi) si interpretat ca o formatie ...