Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sofronie
 

   O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Sofronie, fem. Sofronia, reproduce numele pers. gr. Sophrdnios, fem. Sophronia, o formatie mai tirzie pe baza vechiului Sdphron, atestat inca din sec. 5 i.e.n. Cu semnificatie clara pentru greci (adj. sdphron „intelept, cu minte sanatoasa") si de efect in epoca crestina (-> Sofia), numele patrunde in onomasticonul crestin, se raspindeste in Europa, fiind mai frecvent in rasarit (aici este cunoscut mai ales cultul unui patriarh din Ierusalim, sec 7, autor al multora dintre vietile sfintilor). La noi numele apare in documentele tarii Romanesti inca din anul 1400 (purtatorul fiind egumenul manastirii Cozia). Sint atestate apoi si formele mase Sofronea, Sofron, Frone(a), Sofron, fem. Sofronia, Sofronica etc.; un probabil derivat Sofroncea sta la baza vechilor toponime Sofranesti (devenit Sofracesti) si Sofraceni, Sofranceni. # It. Sofronio, magh. Szofron, Sofronia, bg. Sofron (ii), Sofran, rus. Sofron, Sopron, ucr. Sapriin etc. O Sofron, sec. 5 i.e.n., scriitor grec din Siracuza, creatorul mimului ca specie literara (compozitie dramatica in proza).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Solomon : Aproape iesit astazi din uz la noi, dar destul de bine atestat, sub diferite forme, in documentele vechi, Solomon continua la noi ebr. Shelomdh, cunoscut nume ... :

          Sorin : Prenume moderne si foarte apreciate astazi, Sorin si Sorina sint noutati in onomastica noastra (probabil necunoscute acum o'suta de ani). Popularizat de la sfirsitul ...