Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sofia
 

   Nume folosit aproape de toate popoarele europene si in unele regiuni chiar destul de frecvent, Sdfia nu are o prea mare vechime. Etimonul sau, gr. Sophia, apare destul de tirziu in izvoare, de-abia in epoca crestina (printre primele purtatoare cunoscute, sotiile imparatilor Iustin si Iustinian), dar grecii foloseau cu mult inainte acelasi nume pentru a desemna pe zeita intelepciunii. Si intr-adevar, inrudit cu mai vechiul nume compus Sophokles, devenit celebru datorita marelui poet tragic grec Sofocle (497 — c. 405), Sophia este identic cu substantivul care inseamna „intelepciune" si probabil ca tocmai datorita semnificatiei numele s-a bucurat de favoarea crestinilor din primele secole ale erei noastre, cele citeva martire mentionate de calendare fiind cunoscute numai din legende in a caror autenticitate este greu de crezut (de ex., in rasarit circula povestea unei vaduve crestine care ar fi fost martirizata la Roma in sec. 2, pe mormintul fiicelor ei, martire si ele, numite Credinta, Speranta si Mila). Se considera ca celebrul monument al arhitecturii bizantine, Sfinta Sofia din Constantinopol, ca si biserica dupa care si-a luat numele actuala capitala a Bulgariei au fost construite de imparatul Iustinian nu pentru a celebra vreo sfinta cu acest nume, ci „intelepciunea divina", unul dintre conceptele de baza ale doctrinei crestine (sophia este unul dintre cele sapte atribute ale „duhului sfint"); deci valoarea noua, mistica a gr. sophia explica raspindirea si frecventa numelui in discutie. La popoarele slave vecine Sofia este vechi; in rasarit de ex., probele sint atit biserica Sfinta Sofia din Kiev (importanta realizare a arhitecturii ruse din perioada 1017 — 1037), cit si faptul ca in sec. 12, fiica cneazului Iaroslav era numita Sofia (astazi la hutuli, numele este putin frecvent din cauza omonimiei cu sofija „vipera"). Atestat intii in documentele moldovenesti din vremea lui Stefan cel Mare, Sofia s-a raspindit fiind in uz si astazi (derivate si hipocoristice frecvente: Sofica, Sofita, Fica, Fia, Fita si Zosia). Ceva mai noi sint hipocoristicul rusesc Sduia (corect ar trebui scris Sonea), forma de tip occidental Sofi. • Engl. Sophia, Sophy, fr. Sophie, germ. Sophie, Sonja, it. Sofia, sp. Sofia, magh. Zsdfia (cu hipoc. Fika, Pepi, Szofi etc), Szonja, bg. Sofia, Sonea, pol. Zofia (cu hipoc Zoska), rus. Sdfia (cu hipoc. Sofa, Sonea etc).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sofronie : O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Sofronie, fem. Sofronia, reproduce numele pers. gr. Sophrdnios, fem. Sophronia, o formatie mai tirzie pe baza ... :

          Solomon : Aproape iesit astazi din uz la noi, dar destul de bine atestat, sub diferite forme, in documentele vechi, Solomon continua la noi ebr. Shelomdh, cunoscut nume ...