Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Smaranda
 

   Prenumele feminin care se bucura astazi de multa popularitate Smaranda (cu variantele Zmaranda, Smaragda, Zmaragda), este o prezenta mai veche in onomastica romaneasca si corespunde mase. Smarand (de aici Sma-randache, Smarandescu etc). A circulat la noi ipoteza ca numele ar fi o creatie romaneasca din subst. smarand, o varianta a lui smarald, „piatra pretioasa stralucitoare, de culoare verde si foarte transparenta"; nu stim cit de vechi este cuvintul in limba romana, dar chiar daca antroponimul ar fi mai nou decit presupusul sau etimon romanesc, ipoteza este inacceptabila si iata de ce. Grecii foloseau de multa vreme numele Smaragdos, fem. Smaragde; atestat si la inceputul epocii crestine, Smaragdos are chiar sansa sa patrunda in onomasticonul crestin si sa se raspindeasca prin cultul unui martir de la Roma. Nu putem nega insa faptul ca frecventa mai mare a numelui in unele regiuni (de ex. in Spania, —> Esmeralda) se datoreste strinsei legaturi cu substantivul comun si deci a claritatii semnificatiei (sa nu uitam preferintele pentru nume feminine care evoca flori sau pietre pretioase). Antroponimul grecesc are intr-adevar la baza subst. smaragdos, imprumutat de romani (lat. smaragdus) si pastrat, sub diferite forme, in aproape toate limbile europene moderne. Cuvintul grecesc, o varianta a lui mdragdos, este de origine semitica si corespunde ebr. bareqet, de la baraq „stralucire". Un hipocoristic imprumutat direct din neogreaca este Sin ara, care circula la noi alaturi de Smarandita, Man-dita, Maranda, Manda etc # It. Smaragdo, Smaragda, bg. Smaragd, Smaragda, Smaranda, Smara, rus. Smaragd. ? „Smarandita" din Amintiri din copilarie de I. Creanga.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sofia : Nume folosit aproape de toate popoarele europene si in unele regiuni chiar destul de frecvent, Sdfia nu are o prea mare vechime. Etimonul sau, gr. Sophia, apare ... :

          Sofronie : O raritate in inventarul de prenume folosite astazi, Sofronie, fem. Sofronia, reproduce numele pers. gr. Sophrdnios, fem. Sophronia, o formatie mai tirzie pe baza ...