Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sinziana
 

   Prenume feminin readus la moda datorita influentei folclorului, Sinziana este o mai veche creatie a onomasticii romanesti de la subst. sinziana sau sinziene (-> Ion). in calendarul nostru popular sarbatoarea sinzienelor este legata de nenumarate vechi credinte si ritualuri care au interesante paralelisme in mitologia unor popoare mai apropiate sau mai indepartate de noi in spatiu si timp. Sint renumite o serie de obiceiuri din noaptea de sinziene, dintre care vom aminti doar culegerea ierburilor de leac (dar mai ales „iarba fiarelor") sau impodobirea portilor si ferestrelor cu flori. Cununa de spice impletite pentru dragaica (alt nume al sarbatorii), in unele regiuni „cununa de sinziene", este folosita ca mijloc magic pentru „facut de ursita", pentru prezicerea lungimii vietii cuiva. in unele parti sinzienile sau dragaicele sint identificate cu ielele, fiinte fantastice care au pasiunea dansului dar si puterea de a lua mintile si de a poci pe cei jucati de ele. Deosebit de interesante sint legendele cosmogonice potrivit carora Iana Sinziana este identificata cu Luna (casatorita cu fratele sau Soarele, ea se sinucide, aruneindu-se in apa; asa se face ca de atunci cei doi nu mai apar niciodata impreuna); legatura dintre cultul lunar si sinziana s-a facut probabil prin intermediul lui zina, o proba lingvistica sigura a cultului Dianei in regiunile carpato-dunarene. Dupa cum se poate observa, sinziana, care in fond inseamna „ziua sfintului Ion" (pentru etimologie -» Ion), in afara numelui nu are nici o legatura cu crestinismul, ci cu elemente mult mai vechi, pagine. Conform unui obicei intilnit la multe popoare, numele sarbatorii era folosit cu valoare personala cel putin din sec. 16, cind incep sa apara in documente formele Sinzioana, Simzeana, Sanziana etc. (trebuie luata in consideratie si o alta posibilitate, anume formarea numelui personal de la numele plantei care infloreste de sinziene). Folosirea prenumelui Sinziana se explica astazi poate mai putin prin traditia onomastica decit prin incarcatura poetica a numelui, datorata liricii populare (din creatia culta este demna de mentionat feeria Sinziana si Pepelea de V. Alecsandri).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Smaranda : Prenumele feminin care se bucura astazi de multa popularitate Smaranda (cu variantele Zmaranda, Smaragda, Zmaragda), este o prezenta mai veche in onomastica romaneasca ... :

          Sofia : Nume folosit aproape de toate popoarele europene si in unele regiuni chiar destul de frecvent, Sdfia nu are o prea mare vechime. Etimonul sau, gr. Sophia, apare ...