Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sidonia
 

   Prenume feminin modern imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Sidonia este interpretat in mod diferit de catre specialisti. O prima ipoteza vede in acest nume o creatie a onomasticii crestine pe baza subst. r. sidon „pinza, cearsaf", in amintirea pinzei in care a fost infasurat sus pentru inmormintare. Etimologia pare putin convingatoare din mite motive pe care nu le aducem in discutie, in afara de cel care priveste ona circulatiei numelui; conform etimologiei propuse numele personal r trebui sa fie o creatie greceasca; cum se explica atunci absenta totala numelui din onomastica popoarelor de rit ortodox din sud-estul Europei greci, slavi, romani etc). Sidonia este cu siguranta creat in apusul Euro->ei, iar singura baza acceptabila este numele pers. Sidonius, atestat in zvoarele grecesti si latine din primele secole ale erei noastre. Forma gr. iidonios apare in lucrarile scriitorului si filozofului ateu Lucian din Samo-ata, c. 125—c 192 (numele era purtat de un sofist din Atena). Cum acelasi iuvint era folosit de greci cu valoare adjectivala, Sidonius este la origine in supranume care indica provenienta locala a purtatorului, „din Sidon" [veche cetate feniciana, cunoscuta inca din milen. 2 i.e.n.). Printre alti purtatori ai numelui, se remarca Caius Solius Apollinarius Sidonius, episcop de Averna (azi Glermont-Ferrand, Franta) si scriitor care a trait intre c. 431—487; episcopul este sanctificat, numele Sidonius intrind astfel in onomasticonul crestin si calendar. Gu toate ca Sidonia nu apare in izvoarele mai vechi, acesta este in mod normal corespondentul feminin al lui Sidonius (pastrat in franceza sub formele Sidain, Sedaine sau Saen — ultima fiind populara). Gu siguranta ca in epoca Renasterii, Sidonia a fost reintrodus in uz ca nume al Didonei, eroina Eneidei (etimologia este insa aceeasi). • Fr. Sidonie, germ. Sidonie, it. Sidonia, magh. Szidonia etc. O Seriitoarea franceza Sidonie-Gabrielle Colette.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Silvestru : Rareori folosit astazi ca prenume, Silvestru reproduce lat. Silvester, cunoscut numai din epoca crestina si corespunzator adj. silvester „de padure, padu-rean" ... :

          Silviu : Prenume moderne care se bucura astazi de popularitate la noi, Silviu si Silvia reproduc pe cale culta doua nume celebre in istoria legendara a romanilor. Conform ...