Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sibila
 

   Prenume feminin modern, dar extrem de rar folosit la noi, Sibila este un imprumut recent, pe cale culta, din onomastica apuseana. Vechi nume de botez (in Franta apare cu aceasta valoare din sec. 14), Sibila are la baza subst. sibila (la noi un neologism din lat. sibylla sau gr. sibylla „profetesa"). Inspirata de zei, Sibila (se spune ca ar fi ajuns la respectabila virsta de 990 de ani) dadea raspunsuri si prezicea viitorul, intr-o pestera sau linga un izvor sacru. Cu toate ca, prin conceptie, sibila era unica, sursele vechi atesta o serie de epitete locale care probeaza existenta mai multor asemenea prezicatoare. Dintre cele zece sibile cunoscute intr-o larga zona geografica (din Orientul indepartat pina in Italia), celebra este Sibila din Cumae, cea care il insoteste pe Enea in Infern (Vergiliu, Eneida). Prezicerile acesteia, asa-numitele „oracole sibiline", pastrate in Capitoliu, in templul lui Iupiter si consultate in momentele grele ale republicii, dezvaluiau destinele Romei. in ceea ce priveste originea si semnificatia cuvintului gr. Sibylla, lucrurile nu sint sigure; dintre ipotezele propuse (origine italica, orientala etc.) o amintim pe aceea care explica numele prin greaca (ar fi vorba de un compus din sios, forma eolica a lui theos „divin" si byle sau boule „sfat, hotarire"). Cum in literatura religioasa apocrifa sibila devine profetesa a lui Iisus, folosirea cuvintului cu valoare de nume personal si chiar aparitia acestuia din urma in unele calendare nu ne mira (motivul sibilelor apare si in folclorul nostru). # Engl. Sibyl, fr. Sibille, germ. Sibylle, it. Sibilla, magh. Szibilla, bg. Sibila etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sidonia : Prenume feminin modern imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Sidonia este interpretat in mod diferit de catre specialisti. O prima ipoteza vede in ... :

          Silvestru : Rareori folosit astazi ca prenume, Silvestru reproduce lat. Silvester, cunoscut numai din epoca crestina si corespunzator adj. silvester „de padure, padu-rean" ...