Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sergiu
 

   Prenume exclusiv masculin, Sergiu reproduce pe cale culta un vechi nume gentilic roman Sergius (fem. Sergia era numele gintii), care in ciuda unor incercari de a-1 explica (este uneori tradus prin „ingrijitor, slujitor, supraveghetor") ramine inca un mister din punct de vedere al originii si semnificatiei; ca multe alte nume romane, Sergius ar putea fi o influenta a onomasticii etrusce. Numele este frecvent si in primele secole ale erei noastre; prin cultul unor martiri si sfinti patrunde in onomasticonul crestin si se raspindeste in Europa. Actualul prenume occidental nu vine din latina, ci pe o cale mult mai ocolita; preluat de greci, Sergios ajunge la slavi, devine foarte popular la rusi datorita unui sfint din sec. 14 si de la acestia, prin influenta culta in epoca moderna, este preluat de francezi. Prin filiera slava (mai ales rasariteana), formele Serghie, Sarghie, Sirghie apar si la noi cu multe secole in urma, fara a fi insa frecvente; sub influenta onomasticii occidentale in ultima vreme se generalizeaza forma Sergiu. • Fr. Serge, it. Sergio, magh. Szergiusz, bg., rus. Serghei (cu hipoc. Serioja) etc. O Compozitorii Serghei Rahmaninov, Serghei Serghe-evici Prokofiev, poetul Serghei Alexandrovici Esenin, regizorul Serghei Mihaihvici Eisenstein etc. Severin (Sever) Nume vechi la romani, Severin si fem. Severina reproduc lat. Severinus, la origine un derivat cu sufixul -inus de la cognomenul Severus, cunoscut mai ales datorita Severilor — dinastie de imparati romani, intemeiata de Septimiu Sever. Semnificatia cognomenului este aceeasi cu a ad severus, de la care s-a format, reprezentat la noi de neologismul seve, Severus, Severinus si Severianus (derivat tot de la Severus) patrund i onomasticonul crestin si se raspindesc in Europa prin cultul unor nu merosi martiri si sfinti celebrati de biserica (mai interesant este un sfin Severinus mort in anul 482, care a propovaduit credinta crestina in fost; provincie romana Noricum — intre Dunare si Alpii Retici si Dolcmitici -si este considerat patron al Austriei si Bavariei). Prezenta acestor num* in onomastica noastra veche trebuie explicata diferentiat, in functit de regiunile unde apar si chiar de purtatori; daca in Transilvania, Bana si, intr-o anumita vreme, in unele parti ale Moldovei numele pot fi c urmare a influentei latino-catolice (deci vin din apus), in celelalte regiun: filiera este cea obisnuita, greco-slava. Dintre cele trei nume calendaristice amintite Sever. Severin si Severian. doar al doilea s-a bucurat la noi de mai multa popularitate; atestat de la inceputul sec. 16, acesta se mentine si astazi in uz ca prenume, alaturi ce fem. Severina. # Fr. Severe, Severin, germ. Severin, it. Severo, Severino, Severiano, magh. Szever, Szeverin, bg., rus. Sever, Severin, Severina etc. O Toponimul Severin (municipiul Drobeta Turnu-Severin, Banatul de Severin, comitatul Severin) pare sa aiba la baza numele personal in discutie, dat initial castrului construit in sec. 12.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Sibila : Prenume feminin modern, dar extrem de rar folosit la noi, Sibila este un imprumut recent, pe cale culta, din onomastica apuseana. Vechi nume de botez (in Franta ... :

          Sidonia : Prenume feminin modern imprumutat pe cale culta din onomastica apuseana, Sidonia este interpretat in mod diferit de catre specialisti. O prima ipoteza vede in ...