Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Serafim
 

   ^ume cunoscut si destul de frecvent la toate popoarele europene, Serafim, em. Serafima, este o creatie a onomasticii crestine pe baza cuvintului serafim, prin care sint desemnati in textul biblic ingerii lui Iahve. Forma seraphim reda, in greaca si latina, ebr. seraphim, la origine forma de plural (cu suf. -im) a lui seraph. Acest din urma termen apare in V. T. cu valoare de epitet al sarpelui (in citeva pasaje apar serpii infocati sau zburatori; in unul dintre acesfea ni se povesteste ca in drum spre Marea Rosie poporul si-ar fi pierdut rabdarea si ar fi vorbit impotriva lui Dumnezeu si a lui Moise. Drept pedeapsa „domnul a trimis... niste serpi infocati, care au muscat poporul"); asa se face ca seraph, seraphim a fost apropiat de vb. saraph „a arde". Data fiind importanta pe care au capatat-o ingerii in doctrina crestina, in special catolica, aparitia si raspindirea numelor pers. Serafim, Serafima sint cu totul normale. Venit prin filiera slava, numele este vechi la noi, dar putin folosit (uneori ca nume de familie); se intilnesc si formele Sarafim, Sarafima, Sarafin, Saracin (de aici toponimele Saraci-nesti — sat si Saracinul— munte), Sera, Fimu etc. Golite astazi de incarcatura mistica initiala, prenumele sint apropiate de adj. serafic „pur, nevinovat, candid" si devin sinonime ale frecventelor -> Angel, Angela, Angelica. • Germ. Seraph, Seraphine, it. Serafino, Serafina, magh. Szerafin, Szerafina, bg., rus. Serafim, Serafina etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Serban : Prenume masculin la moda in ultima vreme, Serban se incadreaza in seria reluarilor din vechea onomastica a romanilor, nume pretuite astazi datorita capacitatii ... :

          Sergiu : Prenume exclusiv masculin, Sergiu reproduce pe cale culta un vechi nume gentilic roman Sergius (fem. Sergia era numele gintii), care in ciuda unor incercari de ...