Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Septimiu
 

   Prenume masculin modern, reluat din istoria romana, Septimiu reproduce lat. Septimius, nume cunoscut mai ales datorita imparatului Lucius Sep-timius Severus. Cu siguranta mai vechi decit purtatorul care i-a adus faima, Septimius, fem. Septimia (la noi forma de feminin este mai rar folosita), este o formatie pe baza numeralului ordinal septimus „al saptelea", de la septem (con'tinuind forma latineasca, rom. sapte este inrudit in ultima instanta, cu gr. hepta, rus. semi, engl. seven, germ. sieben etc). Asemenea nume, care initial aratau ordinea nasterii copiilor, erau obisnuite la multe popoare si apar si la noi astazi (-* Octav, Pompiliu etc). • Germ; Septimus, Septimius, it. Settimio etc O L. Septimius Severus, 146—211 (imparat din 193), intemeietor al dinastiei Severilor, a purtat campanii impotriva partilor si in Britania, unde isi gaseste moartea; se remarca rin reorganizarea armatei, imbunatatirea situatiei sclavilor si infrumu-etarea Romei (un edificiu monumental pe Palatin, construit pe sapte •lanuri, de unde si numele it. settizonio, Arcul lui Septimiu Sever etc).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Serafim : ^ume cunoscut si destul de frecvent la toate popoarele europene, Serafim, em. Serafima, este o creatie a onomasticii crestine pe baza cuvintului serafim, prin ... :

          Serban : Prenume masculin la moda in ultima vreme, Serban se incadreaza in seria reluarilor din vechea onomastica a romanilor, nume pretuite astazi datorita capacitatii ...