Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Samson
 

   unison face parte din acea categorie de nume de botez care, desi foarte -rechi si raspindite la toate popoarele europene, nu s-au bucurat niciodata le popularitate, folosirea lor fiind cu totul sporadica. Numele in discutie 3ste biblic si a fost purtat de unul dintre cei sase judecatori. Harazit de a nastere sa-i scape pe evrei de stapinirea filistenilor, Samson se remarca prin acte personale de vitejie (lupta cu leul, incendierea holdelor filistenilor, uciderea celor o mie de dusmani cu o falca de magar etc). Bine cunoscut este episodul Samson si Dalila, in care ni se povesteste sfirsitul eroului; aflind ca puterea ii sta in sapte suvite de par, Dalila i le tunde in timpul somnului si il preda filistenilor, care dupa ce-i scot ochii si-1 leaga in lanturi de arama, il pun sa invirteasca o risnita in temnita. Dar parul creste la loc, puterea ii revine si eroul distruge templul in care se aflau cei 3000 de filisteni, pierind insa si el odata cu acestia. Cercetatorii vechilor mitologii (mai ales scoala mitico-astrala) vad in Samson un erou mitic solar, al carui nume este apropiat de un cuv. ebraic cu semnificatia „soare, lumina soarelui". Interesant de amintit ca zeul Utu al sumerienilor, divinitate solara, in perioada semitica capata numele Shamash (samas); foarte apropiata de numele in discutie este forma folosita de amoriti — Samsu. Numele patrunde in onomasticonul crestin, dar raspindirea lui Samson se explica nu atit prin cultul unui martir celebrat de biserica, cit prin legenda amintita, care a inspirat numeroase creatii plastice si muzicale. • Aceeasi forma, Samson, circula in toate limbile europene, cu exceptia it. Sausone. ? Opera Samson si Dalila (1877) de C. Saint-Saens este una dintre cele mai reusite creatii din lirica franceza moderna.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Samuel : Apartinind onomasticii biblice, Samuel este un nume teoforic frazeologic in care se recunoaste frecventul element -el, de la Elohim „divinitate, dumnezeu" (-> ... :

          Sebastian : Raspindit si destul de frecvent astazi, Sebastian fem. Sebastiana, repro duce numele pers. lat. Sebastianus, cunoscut numai in perioada imperiale lucru absolut ...