Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Salomeea
 

   Prenume feminin arareori folosit astazi, dar mult mai vechi la noi decit s-ar parea, Salomeea continua in onomastica romaneasca, prin intermediarul gr. Salonic, numele feminin arameean Shalom, explicat in mod curent prin shalom „pace" ; o recenta interpretare apropie pe Shalom de vb. shalam „a inlocui", incadrind astfel numele in seria teoforicelor^(parintii 1 multumi divinitatii care, prin nasterea unui copil, „a inlocuit" pe altul tort inainte). Venit la noi prin filiera slava sau chiar direct din neogreaca, urnele apare in documente sub formele Salomia sau Solomia inca din 3C. 17, dar este o adevarata raritate. • Fr. Salomee, germ., it. Salome, iagh. Szalome, bg., rus. Salomea, Salomia. ? Legenda biblica a inspirat umeroase creatii literare, plastice sau muzicale, dintre care amintim pera Salomeea de R. Strauss; o drama cu acelasi nume de O. Wilde.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Samson : unison face parte din acea categorie de nume de botez care, desi foarte -rechi si raspindite la toate popoarele europene, nu s-au bucurat niciodata le popularitate, ... :

          Samuel : Apartinind onomasticii biblice, Samuel este un nume teoforic frazeologic in care se recunoaste frecventul element -el, de la Elohim „divinitate, dumnezeu" (-> ...