Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Sabina
 

   Prenume feminin care a inceput sa fie folosit mai frecvent doar in ultima vreme, Sabina reproduce pe cale culta lat. Sabina, atestat de la inceputui epocii imperiale. Mult mai frecvent este corespondentul mase. Sabinus, folosit cu valoare de cognomen si format pe baza adjectivului sau substantivului sabinus prin care erau desemnati locuitorii regiunii Sabina (in Italia centrala, astazi o parte din Lazio). Este vorba deci de unul dintre neamurile vechii Italii, sabinii, care apar in epoca istorica in strinsa legatura cu romanii. Dupa „rapirea sabinelor" (unul dintre cele mai cunoscute episoade legendare din istoria veche) si inevitabilul razboi care a urmat romanii incheie un acord cu Titus Tatius; este notata apoi domnia lui Numa Pompilius la Roma, pentru ca in 449 i.e.n. cele doua grupuri sa fie iar in razboi. in sfirsit, in 290 i.e.n., ca urmare a celui de-al treilea razboi samnit, sabinii sint definitiv invinsi, dar se pare ca primesc drept de cetatenie romana. in legatura cu originea si semnificatia numelui acestei vechi populatii (conform traditiei, sabinii considerau ca se trag din Oibalos, un rege al spartanilor, sau din umbrieni si ca sint inruditi cu samnitii), desi ipotezele nu lipsesc, lucrurile sint neclare; sigura pare sa fie relatia dintre sabinus, sabellus si samnium (de fapt sabellus era folosit in latina ca echivalent poetic al lui sabinus si a ramas in uz astazi pentru a desemna triburile intermediare dintre umbro-sabini si samniti). Cu timpul Sabinus si Sabina devin nume independente si isi pierd semnificatia locala sau etnica. Purtate de citiva martiri, ele devin calendaristice si se raspin-desc in Europa (trebuie adaugat aici si un derivat Savinianus). Cu toate ca in apus a fost continuata forma latina, iar in rasarit cea greceasca, numele au suferit aceleasi schimbari si anume transformarea lui ~b- in -e-; fara a fi prea frecvente, Savin (de aici toponimul Sa vin esti), Savina, si Savinian apar si in documentele noastre mai vechi; din secolul trecut, reluate pe cale culta, incep sa fie folosite si formele Sabina si Sabin. 0 Fr. Sabin. Sabine. Savin, Savine, Savinien, germ. Sabine, it. Sabino, Sabina, Savino, Savina, magh. Szabin, Szabina, bg., rus. Savin, Savina, Sabina etc. O Massurius Sabinus, sec. 1 e.n., intemeietor al scolii romane de drept numita sabiniana; Savinien Cyrano de Bergerac, 1619 — 1655, scriitor si ginditor materialist francez, erou al comediei lui E. Rostand.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Salomeea : Prenume feminin arareori folosit astazi, dar mult mai vechi la noi decit s-ar parea, Salomeea continua in onomastica romaneasca, prin intermediarul gr. Salonic, ... :

          Samson : unison face parte din acea categorie de nume de botez care, desi foarte -rechi si raspindite la toate popoarele europene, nu s-au bucurat niciodata le popularitate, ...