Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Romulus
 

   Prenume apreciat la noi in ultima vreme, Romulus continua in onomastica moderna numele celebrului erou legendar al istoriei romane. Fiu al zeului Marte si al vestalei Rea Silvia, Romulus si fratele sau geaman -> Remus au fost crescuti de pastorul Faustulus si hraniti de o lupoaica (motivul animalelor care hranesc copii parasiti apare si in alte mitologii); dupa ce il alunga pe Amulius (cel care poruncise ca pruncii sa fie inecati) si il repune pe tronul cetatii Alba Longa pe Numitor, Romulus fondeaza, pe Palatin, o noua cetate careia ii da numele Roma. Primul rege din istoria romana (intre 753—716 i.e.n.) si creator al principalelor institutii civile si religioase, Romulus ar fi fost ridicat la cer in timpul unei furtuni, preschimbat in zeu si celebrat ca atare sub numele de Quirinus, alaturi de Iupiter si Marte, unul dintre cei mai vechi zei ai Romei. Dupa cum se vede, celebra poveste a lui Romulus si Remus face parte din seria creatiilor etiologice, prin care s-a incercat explicarea cauzelor lucrurilor; la intrebarea de unde vine numele Roma, legenda ne raspunde: de la Romulus, fondatorul, primul ei rege si erou eponim. Fara a nega legatura dintre cele doua cu- vinte, lingvistii pun problema invers: Romulus este un derivat de la Roma (cu sufixul de apartenenta -lo) numele personal fiind sinonim cu Romanus-in ceea ce priveste originea si semnificatia toponimului Roma, lucrurile sint foarte complicate, discutiile sint vechi si continua si astazi, iar ipotezele, numeroase. Se contureaza clar doua directii: prima considera numele de origine italica (deci indo-europeana), a doua de origine etrusca. Din prima grupa se remarca incercarile de a explica Roma prin numele vechi al Tibrului, Rumon sau printr-un termen topografic cu referire la una din cele sapte coline traditionale pe care este asezat orasul, Palatinul mr cealalta ipoteaza porneste de la cele doua virfuri ale Palatinului si de la cuvintul ruma „mamela", cu care sint asemuite. in ceea ce priveste origine etrusca care intruneste acordul multor specialisti, se propune legatura cu numele gentilic etrusc Ruma (de la acesta ar putea proveni si Romulus). Pastrat in uz si dupa aparitia crestinismului, Romulus patrunde in onomasticonul sacru si se raspindeste prin biserica. Cum martirul celebrat mai ales in apus are un cult prea putin cunoscut, numele a fost sustinut de valoarea sa evocatoare si de legenda, aceasta fiind dealtfel si singura explicatie a popularitatii si raspindirii lui Romulus in epoca contemporana, atit la noi, cit si in alte parti. • It. Romolo, sp. Rdmulo. magh. Roniulusz, rus. Romul etc. O Romulus Augustulus, ultimul imparat al Imperiului roman de apus, anul 476, cind Odoacru il detroneaza pe acesta, este considerat sfirsitul Imperiului roman de apus (deci istoria* veche a Romei incepe si se sfirseste cu cite un Romulus).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Roxana : Prenume feminin care se bucura astazi de multa popularitate la noir Roxana reproduce gr. Roxane, purtat printre altele de sotia lui Alexandru cel Mare. Ca si purtatoarea ... :

          Roza : Modern si larg raspindit la toate popoarele europene, Roza face parte din categoria prenumelor feminine formate de la nume de flori, cunoscute in intreaga lume ...