Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Roman
 

   Aproape iesit astazi din uz ca prenume, dar cunoscut nume de familie, Roman reproduce cognomenul lat. Romanus. fem. Romana, atestat tirziu in izvoare (in epoca imperiala), la inceput ceva mai frecvet, apoi din ce in ce mai rar. Numele are semnificatie clara intrucit corespunde lui romanus „roman", la origine un derivat adjectival de la Roma (pentru discutia referitoare la originea si semnificatia acestuia -> Romulus); la inceput cu valoare etnica distincta, desemnind pe un locuitor al Romei, cuvintul devine foarte vag in ceea ce priveste originea locala, caci dupa edictul imparatului Caracalla (sec. 3 e.n.) toti locuitorii vastului imperiu primesc cetatenia romana. Patrunse in onomasticonul crestin prin cultul mai multor martiri si sfinti celebrati de biserica, atit in apusul cit si in rasaritul Europei, Romanus si Romana se raspindesc prin intermediul calendarelor. Prin filiera greceasca (Romano s) fostul cognomen ajunge la slavi, unde s-a bucurat de popularitate inca din sec. 12. Numele era frecvent mai alesi la slavii rasariteni si a fost purtat de mai multi cnezi ai Haliciului, dintre care Roman I (1152 — 1173). Ajuns si la noi, Roman apare in documentele tarii Romanesti incepind cu anul 1389 (pina la 1500 sint atestati opt purtatori ai numelui), dar se pare ca mult mai frecvent a fost in Moldova si Transilvania. Interesanta este prezenta numelui personal in toponimie; alaturi de orasul Roman si de numeroasele sate Romanesti sau Romanesti (cel din jud. Gorj este atestat din 1486), din aceeasi familie face parte si numele fostului judet Romanati, forma de plural a lui Romanat. iar acesta de la Roman, ca si Vasilati de la Vasile etc. Dintre derivatele lui Roman care au circulat la noi, Romanei. Roman cu. Romanca etc, Romascu ne permite sa explicam cuv. romascan „locuitor din Roman"; Romila, astazi nume de familie, nu este un derivat romanesc sau slav, ci continua lat. Romilus, cunoscut in onomasticonul crestin. Temei onomastice Rom-, care poate fi degajata si din alte nume de aceeasi origine, ii apartin citeva nume de familie actuale sau toponime: Roma, Romota, Romcea,- Romca etc. Daca fem. Romana nu apare decit sporadic in documente, iar astazi este disparut, derivatul diminutival Romanita se intilneste in inventarul prenumelor actuale (ipoteza formarii lui din romanita „musetel" ni se pare neconvingatoare, substantivul comun fiind un regionalism). • Fr. Romain (rar), it. Romano, Romana, magh. Roman, Romana, bg. Roman, Romana, rus., ucr. Roman, Romana etc. O Roman I% domn al Moldovei (1392—1394), tatal lui Alexandru cel Bun; intre 919—1071, in istoria Bizantului sint cunoscuti patru imparati cu numele Romanos.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Romeo : Prenume exclusiv masculin cunoscut in toate tarile europene (dar putin frecvent), Romeo isi datoreaza raspindirea tragediei lui Shakespeare. Numele este cu siguranta ... :

          Romulus : Prenume apreciat la noi in ultima vreme, Romulus continua in onomastica moderna numele celebrului erou legendar al istoriei romane. Fiu al zeului Marte si al vestalei ...