Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Roland
 

   Nume care in Occident, sub diferite forme, se bucura de o deosebita favoare de multe secole, Roland este de origine germanica si apare in izvoare inca de la finele sec. 8. Forma veche Hrodland, ca majoritatea antropo-nimelor de aceeasi origine, este rezultatul unei compuneri, cele doua elemente, hrod- si -land obisnuite in onomastica germanica: hrod-, hroth-sau Mod- insemna „faima, glorie" si apare in -> Clotilda; Ludovic; Robert; Rudolf etc (aceeasi origine are si un prenume feminin curent in Germania, Ruth, care poate fi insa si biblic), iar -land este o forma a lui nand sau *nanths „indraznet, curajos", ca in Ferdinand sau Fernand. Formele actuale din limbile romanice occidentale continua o forma latinizata din evul mediu Rolandus (din Rodilandus, Rodelandus). Neavind de a face cu un nume calendaristic, popularitatea de care se bucura Roland se explica in exclusivitate prin influenta onomasticii literare. Purtat in sec. 8 de unul dintre cei 12 pairi ai lui Carol del Mare, Roland era comandantul ariergarzii france, distrusa la Roncevaux, in 778, de basci. Faptele sale de glorie au inspirat numeroase creatii epice, printre care celebrul poem Chanson de Roland, numele eroului devenind astfel un simbol al calitatilor cavalerului; medieval. O contributie importanta la raspindirea numelui, de astadata in Italia, a adus-o cunoscutul Orlando furioso a lui Ariosto, care a ales pentru eroul sau forma sub care Roland circula in Toscana. Si pentru ca am ajuns la Orlando este interesant sa amintim ca acest nume este cunoscut in tara Romaneasca inca din sec. 15, cind apare prima oara in documente(la 1488) toponimul Urlandesti (iar ceva mai tirziu, sub forma Orlindesti). Numele nu a inceput sa fie folosit de romani decit mult mai tirziu si foarte rar, in epoca noastra, sub forma Roland, fem. Rolanda# Engl. Roland. fr. Rol (1) and, fem. Rolande, germ. Roland. it. Orlando, Rolando. magh. Roland. Lor and. Lorant, bg. Orlando etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Roman : Aproape iesit astazi din uz ca prenume, dar cunoscut nume de familie, Roman reproduce cognomenul lat. Romanus. fem. Romana, atestat tirziu in izvoare (in epoca ... :

          Romeo : Prenume exclusiv masculin cunoscut in toate tarile europene (dar putin frecvent), Romeo isi datoreaza raspindirea tragediei lui Shakespeare. Numele este cu siguranta ...