Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Rodica
 

   Unul dintre prenumele feminine care se bucura astazi de o mare popularitate, raspindire si frecventa la noi, Rodica nu pare a fi tot atit de vechi; sigur este faptul ca preferinta pentru acest nume este recenta si nu poate fi inteleasa fara a lua in consideratie influenta onomasticii literare (mai exact, ne referim la una dintre poeziile lui Alecsandri, care a „lansat" numele in discutie). Rodica a suscitat numeroase discutii printre specialisti, incercarile de a-1 explica fiind numeroase si diferite. Unii considera, de exemplu, ca numele ar fi o creatie romaneasca din subst. rodie „fructul rodiului" sau chiar „pomul care face fructul" si suf. -ica\ o alta explicatie vede in radicalul rod- un cuvint slav cu semnificatia „generatie" si, in sfirsit, o ultima incercare incadreaza numele in familia onomastica a lui Irodion. Desigur ca numele „junei Rodica" din poezia lui V. Alecsandri nu este un nume curent in mediul rural, dar este posibil ca poetul sa-1 fi intilnit in creatia populara sau in peregrinarile sale prin sate. Din punct de vedere al formei, Rodica este un derivat cu sufixul -ica, foarte frecvent in onomastica noastra, de la tema onomastica Rod- (nume de botez formate de la cuvinte comune sint cu totul exceptionale, fapt care ne face sa refuzam derivarea din rodie). Acest Rod- poate fi pus in legatura cu Rodion (nume foarte rar la noi si folosit aproape numai in forma de masculin) si mai ales cu Irodion, care reproduce gr. Herodion (explicat prin heros „erou"), nume cunoscut din N.T. (in Epistola lui Pavel catre romani) si din onomasticonul crestin. Din aceeasi familie fac parte si Irod, gr. Herodes (rege al Iudeei intre 37 — 4 i.e.n.) sau Irodiada, gr. Herodias, Herodiados (fiica acesteia l-ar fi convins pe regele Irod sa-i taie capul lui Ioan Botezatorul). Interesant este faptul ca documentele atesta inca din sec. 17, in Moldova, numeroase persoane de sex feminin care purtau numele Erodia sau Irodia; mai mult chiar, acesta din urma apare si in poezia populara, unde 1-a intilnit probabil si V. Alecsandri. Si cum de la Irodia se poate trece usor la Irodica si Rodica, ultima dintre cele trei ipostaze etimologice amintite mai sus poate fi acceptata. Un hipocoristic asemanator, Rodika, este folosit la maghiari, insa pentru Rodelina, nume calendaristic de origine germanica.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Roland : Nume care in Occident, sub diferite forme, se bucura de o deosebita favoare de multe secole, Roland este de origine germanica si apare in izvoare inca de la finele ... :

          Roman : Aproape iesit astazi din uz ca prenume, dar cunoscut nume de familie, Roman reproduce cognomenul lat. Romanus. fem. Romana, atestat tirziu in izvoare (in epoca ...