Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Robert
 

   imprumut modern din apusul Europei unde, sub diferite forme, este foarte frecvent, Robert este un vechi nume de origine germanica atestat inca din sec. 6 sub forma Hrddebert. La origine un compus, acesta este format din doua elemente curente in antroponimia germanica: hrod-, hroth- „faima" (goticul hrotheigs „faimos, vestit", germ. Buhm „faima, glorie"), ca inClotilda; Ludovic; Roland; Rudolf etc. si berth „stralucitor, ilustru, celebru" (goticul bairths, engl. bright etc.) ca in->Albert; Berta, Herbert etc. Latinizat, numele apare in sec. 7 sub forma Rodebertus si apoi Robertus, pastrat cu foarte mici modificari in partea finala, in limbile romanice din apus. Raspindirea lui Robert a fost sprijinita in trecut si de cultul unor sfinti care apar in calendarele catolice, iar in epoca moderna, de traditie, istorie, literatura. Pentru feminin se foloseste Roberta, dar mult mai frecvent apare Robertina. Este interesant sa amintim ca intre numele in discutie si cuvintul robinet este o strinsa legatura, acesta din urma fiind la origine un nume personal din familia lui Robert: in cunoscutul Boman de Benard, Robin (derivat din Bob, hipoc. lui Bobert) era numele unui berbec si cum robinetele erau la inceput decorate cu un cap de berbec, de prin sec. 15 numele personal Robinet incepe sa fie folosit 'Cu noul sens de substantiv comun, asa cum il cunoastem noi astazi. # Engl. Robert, Rob(y), Robin, Bob(y), fr. Robert, Roby, Robin, Robinet (Robespierre este compus cu Pierre), germ. Robert, Ruprecht, Robertine etc, it. Roberto, Roberta, Robertino, Robertina, magh. Robert, Rupert, Roberta, Robertina, rus. Robert. ? Robin Hood, erou legendar din baladele populare engleze cunoscut astazi in intreaga lume; Rob Roy, roman de W. Scott; Robert Diavolul, opera de Meyerbeer.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Rodica : Unul dintre prenumele feminine care se bucura astazi de o mare popularitate, raspindire si frecventa la noi, Rodica nu pare a fi tot atit de vechi; sigur este ... :

          Roland : Nume care in Occident, sub diferite forme, se bucura de o deosebita favoare de multe secole, Roland este de origine germanica si apare in izvoare inca de la finele ...