Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Regina
 

   Prenume feminin la moda astazi aproape la toate popoarele europene, Regina (raspindit mai ales in Transilvania sub forma Reghina) reproduce numele pers. lat. Regina. Identic cu subst. regina (derivat feminin cu suf. -inc), Regina se incadreaza in seria numelor proprii romane care au la baza subst. rex, regis (il vom aminti doar pe Regulus, devenit celebru prin unul dintre purtatorii sai, consulul Marcus Atilius Regulus, sec. 3 i.e.n.; facut prizonier de cartaginezi in primul razboi punic si trimis la Roma pentru a convinge senatul sa accepte pacea, acesta pledeaza pentru continuarea razboiului, fapt care face ca, dupa intoarcerea in captivitate, sa fie torturat si ucis). Cum lat. rex, regis si regina s-au pastrat in limba romana (rege si regina), numele personal in discutie (ne referim la forma mai noua Regina) are semnificatie clara pentru noi, fenomen extrem de rar astazi (in cele mai multe cazuri, legatura dintre numele personal si cuvintul sau cuvintele de la care provine nu mai poate fi refacuta decit de specialisti, iar uneori nici macar de acestia). Patruns in onomasticonul crestin si popularizat prin cultul unei martire din sec. 3 (deci in apus numele este calendaristic), iar mai tirziu si prin romanele pastorale spaniole, Regina se raspindeste in Europa, ajungind in cele din urma in Transilvania, prin intermediar german sau maghiar (asa se explica forma Reghina; preluat din franceza sau italiana, numele apare sub forma Regina). in germana insa este posibil ca numele latinesc sa se fi confundat cu hipoc. Regin(e), de la numeroasele compuse vechi germanice de sus cu regin-„puternic" (pentru semnificatie si alte exemple, -* Ramon); nu este exclus ca acest nume, ajuns la noi prin populatia germana din Transilvania sa stea la baza unor toponime ca Reghin sau Reghinesti. • Engl. Regina, fr. Regine, Regina, Reine, germ. Regine, it. Regina, magh. Regina, bg., rus. Reghina.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Remus : Repus in circulatie de moda numelor clasice, in uz la noi din secolul trecut si destul de frecvent astazi, Remus reproduce pe cale culta lat. Remus, nume celebru ... :

          Renata : Prenume feminin modern imprumutat din Occident, Renata (la noi fara corespondent masculin) este forma feminina a lui Renatus, o creatie a onomasticii crestine ...