Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Razvan
 

   Aparitia lui Razvan in inventarul de prenume romanesti moderne si favoarea de care se bucura acesta in ultima vreme sint rezultatul firesc al influentei onomasticii literare si istorice asupra gustului public. Daca numele domnului moldovean Stefan Razvan este mai putin cunoscut din istorie, creatia literara si in speta B. P. Hasdeu au meritul de a-1 fi popularizat. Razvan nu a fost in trecut un nume frecvent: in afara de Stefan Razvan (in Moldova) izvoarele mai mentioneaza doar citeva persoane purtatoare ale acestui nume (un vornic din tara Romaneasca, un capitan — ambii de la inceputul sec. 17 etc). Razvan pare a fi necunoscut in onomastica popoarelor vecine, singurele forme de care ar putea fi eventual apropiat sint doar numele de familie bg. Rizvanov si ser. Rlzvan, prenume si nume de familie. in asemenea conditii, etimologia este deosebit de dificila si in mare masura nesigura. Prima dintre ipotezele propuse pina acum vede in Razvan o formatie a carei semnificatie ar fi „rebotezat"; strins legat de anabaptism (credinta eretica care neaga eficacitatea botezului inainte de virsta matura si cere botezarea din nou, adica „rebote-zarea"), numele ar putea fi un calc dupa gr. ana „din nou" si baptizein „a boteza", in sl. raz „inca o data" si zvati „a numi", „a chema" (zvan „chemat, numit"). Singura indoiala cu privire la solutia de mai sus este generata de lipsa numelui din onomastica popoarelor slave vecine (cel putin dupa informatiile existente); o forma apropiata este Rizvan, considerat in csirbo-croata nume musulman (rizvan provine din arabul riduan, termen religios care desemneaza „starea de multumire" raportata la divinitate). O Stefan Razvan, domn al Moldovei (1595), potrivnic marii boierimi, infrint si ucis de Ieremia Movila. ? Razvansi Vidra (1867) de B. P. Hasdeu -este considerata cea mai realizata drama romantica in versuri, de inspiratie istorica, din literatura romana; jucata aproape neintrerupt pe scenele noastre, studiata in manualele scolare si bucurindu-se de o unanima apreciere, creatia lui B. P. Hasdeu impresioneaza mai ales prin dimensiunile romantice ale celor doua personaje principale, Razvan si Vidra.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Regina : Prenume feminin la moda astazi aproape la toate popoarele europene, Regina (raspindit mai ales in Transilvania sub forma Reghina) reproduce numele pers. lat. Regina. ... :

          Remus : Repus in circulatie de moda numelor clasice, in uz la noi din secolul trecut si destul de frecvent astazi, Remus reproduce pe cale culta lat. Remus, nume celebru ...