Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Raluca
 

   Prenume feminin care se bucura astazi de popularitate, Raluca nu este prea vechi in onomastica noastra. Printre primele purtatoare ale numelui si probabil cea care 1-a facut cunoscut in secolul trecut se numara fiica domnului Ioan Gheorghe Caragea (1812—1818), domnita Ralu — de aici forma diminutivala Raluca. Tema onomastica Ral- mai apare si in alte nume intilnite in documente incepind cu a doua jumatate a sec. 17, dar mai ales in sec. 18—19; mase. Rale, Ralea, Ralet, fem. Raleta, Ralita, Raluta. Cum majoritatea purtatorilor acestor nume erau greci de origine (ne aflam in epoca domniilor fanariote si a puternicei influente neogrecesti), Ral- ar putea fi explicat prin gr. Ralle (de aici Raletos), un hipocoristic pentru numele Herakleios. forma adjectivala de la Herakles sau Hercule, care la origine este un compus teoforic: Hera, numele zeitei, si kleos „glorie".

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Ramona : Folosit de foarte putina vreme si extrem de rar la noi, Ramona este un imprumut recent din apus care reproduce frecventul nume sp. Ramdna, mase. Ramon. Forma specifica ... :

          Razvan : Aparitia lui Razvan in inventarul de prenume romanesti moderne si favoarea de care se bucura acesta in ultima vreme sint rezultatul firesc al influentei onomasticii ...