Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Rafael
 

   Extrem de rar folosit ca prenume in epoca noastra, Rafael continua un vechi nume pers. ebr. Rephael, purtat de unul dintre arhangheli si cunoscut din cartea apocrifa a lui Enoh. La origine un nume teoforic frazeologic, ca majoritatea numelor biblice, Rephael are in componenta sa elementul -el (din Elohim, unul dintre numele divinitatii) si vb. rapha „a vindeca"; traducerea „Elohim a vindecat" a dat nastere unor numeroase speculatii in ceea ce priveste semnificatia initiala a frazei (Elohim a vindecat durerea unor parinti carora, dupa moartea unui copil, li s-a nascut altul; Elohim a vindecat, in sensul curatirii de pacate etc). Raspindit in apusul Europei prin intermediar grecesc sau latinesc, numele ebraic ajunge si la noi prin filiera greco-slava (gr. Raphael, v. sl. Rafail). Formele mai vechi Rafail(a), Rafail(a), Rafii etc au iesit din uz, fiind inlocuite cu Rafael, cum era in greaca. in afara Italiei si Spaniei, in toate celelalte tari europene numele este acum putin frecvent si folosit doar in anumite medii. 0 Fr. Raphael, germ. Raphael, it. Raffaele, Raffaello, Raffaella, sp. Rafael, Ravel, magh. Rafael, bg., rus. Rafail etc. O Numele este astazi binecunoscut datorita celebrului pictor renascentist italian Rafaello Sanzio din Urbino (1483—1520).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Rafira : Prenume feminin de forma specific romaneasca, Rafira pare sa reprezinte la noi, dupa unele pareri, un vechi nume pers. ebr. Rahel, purtat de una dintre eroinele ... :

          Raluca : Prenume feminin care se bucura astazi de popularitate, Raluca nu este prea vechi in onomastica noastra. Printre primele purtatoare ale numelui si probabil cea ...