Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Profira
 

   Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din urma este un nume calendaristic care reproduce gr. Porphyrios, atestat numai in epoca crestina (mult mai vechi este insa Porphyrion, intilnit la Pindar). Semnificatia numelui era clara pentru greci si dealtfel chiar pentru romani, care il pot pune usor in legatura cu subst. porfira „purpura" sau adj. purpuriu „rosu stralucitor". Atit numele personal grecesc cit si cuvintul purpura au la baza subst. porphyra „molusca care produce vopseaua purpurie, vopseaua insasi sau o haina vopsita cu aceasta". (Din greaca, pe cale populara, cuvintul trece in latina sub forma purpura, continuata astazi de fr. pourpre (de unde rom. purpura), germ. purpur, engl. purple, iar mai tirziu, prin v. si. porfira, vechiul cuvint grecesc ajunge si in romana, porfir sau profir). Patruns in onomasticonul crestin, Porphyrios se raspindeste in Europa, fara a se generaliza insa si fara a fi prea frecvent. Daca in Occident intermediarul este forma latina, la noi Porfirie patrunde prin slava, la fel ca si cuvintul comun. Dintre formele atestate la noi, Porfir, Porhir, Profir, Profil, Porfira, Profira, doar ultimul pare sa mai fie folosit si astazi ca prenume (hipocoristicul Fira poate proveni si de la Zamfira). + It. Porfirio, magh. Porfir, bg. Porfir (ii), Porfir, Profirka, rus. Porfirii, Porfir, ucr. Porfir, Prohvir etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Radu : Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din ... :

          Rafael : Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din ...