Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Procopie
 

   Mult mai frecvent in secolele trecute decit astazi, Procopie, fem. Procopia, reproduce numele pers. gr. Prokdpios, fem. Prokopia. Atestat frecvent dar tirziu in izvoare si apartinind onomasticii crestine, Prokopios (in epigrafia latina Procopius) avea semnificatie clara pentru greci intrucit este format de la subst. prokope „progres, inaintare, crestere" (verbul corespunzator prokopto este etimonul lui a se procopsi). Raspindit in Europa prin cultul unui martir din Palestina celebrat mai ales de biserica de rit grec, numele ajunge si la romani, prin intermediar slav. Cunoscut in calendarul popular sub numele de Precupul sau Pricopul, sfintul este sarbatorit si la noi ca aparator de piatra si trasnet (mai toti sfintii din perioada verii au asemenea „atributii") sau de paguba si saracie (prin apropiere, de asta data corecta, de etimon; si la bulgari exista credinta ca daca vor tine ziua sfintului se vor pricopsi). Atestat in Moldova in documentele din timpul lui Stefan cel Mare si in tara Romaneasca din anul 1487, numele a circulat la noi in mai multe forme, explicabile prin influenta bulgara, ucraineana etc.: Procop, Procope, Proca (astazi nume de familie), Precopie, Precup, Precu (numele eroului sadovenian „Mos Precu"), Pricop, Pricopan (in toponimie, Culmea Pricopanului) etc. # It. Procopio, bg. Prokopi(i), Prokopia, rus. Prokopii, Prokofii (de aici Prokofief, numele compozitorului), ucr. Prdkop, Prokip etc. O Procopiu (sec. 5—6), scriitor bizantin, secretar al generalului Belizarie, autor al lucrarilor Despre razboaie, Istoria secreta, Despre edificii (cu informatii deosebit de interesante despre teritoriul romanesc).

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Profira : Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din ... :

          Radu : Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din ...