Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Pompiliu
 

   Frecvent in epoca noastra, Pompiliu, fem. Pompilia, reproduce un vechi gentilic lat. Pompilius, nume cu indepartate ecouri in istoria legendara a Romei. Conform traditiei, Numa Pompilius ar fi fost al doilea rege al cetatii (intre 715—672 i.e.n.), dupa Romulus; sabin de origine, acesta ar fi organizat colegiile de meseriasi si de preoti, ar fi instituit cultul diferitilor zei si ar fi adus modificari calendarului (Ovidiu, in Faste, spune ca... „Numa pe Ianus apoi 1-a cinstit si-a strabunilor umbre: -n /Fruntea vechilor luni el inca doua a pus"). Specialistii sint de parere ca acest vechi nume roman este strins inrudit cu Pompeius (cunoscut la noi mai ales datorita lui Pompei, 106—48 i.e.n.), membru al primului triumvirat si adversar al lui Cezar), al carui etimon ar putea fi numele pers. osc Pompaios, de la pompe, corespondentul lat. quinque, „cinci"; Pompilius. unul din numeroasele derivate in -Mus (precum Quintilius de la prenumele Quin-tm-quintus „al cincilea"), este incadrat astfel in seria numelor personale care la origine desemnau ordinea nasterii (-> Octav). Un argument in favoarea originii italice a numelor in discutie (sint propuse si alte etimologii) este si toponimul Pompei, forma prin care romanii au redat oscul Pompaios. Cu toate ca atit Pompeius, cit si Pompilius au patruns in onomasticonul crestin prin cultul unor martiri si sfinti celebrati de biserica, prezenta lor in inventarul de prenume moderne se datoreaza modei numelor clasice reintroduse in uz incepind din epoca Renasterii (aparitia acestora la noi, in secolul trecut, este legata de lupta de emancipare a romanilor din Transilvania). # It. Pompilio, Pompilia, magh. Pompilia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Procopie : Mult mai frecvent in secolele trecute decit astazi, Procopie, fem. Procopia, reproduce numele pers. gr. Prokdpios, fem. Prokopia. Atestat frecvent dar tirziu in ... :

          Profira : Prenume feminin destul de frecvent intr-o vreme nu prea indepartata, Profira, mase. Profir, provine printr-o metateza din Porfira, mase. Porfir (ii) ; acesta din ...