Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Polixenia
 

   Destul de frecvent astazi, Polixenia reproduce un vechi nume pers. gr. Polyxe"ne, cunoscut din tragediile Hecuba si Troienele de Euripide (eroina este fiica lui Priam si a Hecubei); corespondentul mase. Polyxenos, frecvent in izvoare, apare chiar in Iliada. incadrat intr-o lunga serie antroponimica formata cu poli- (gr. polys- „mult"), element de compunere si in limba romana contemporana, Polyxenos, Polyxene contine ca termen secundar un alt cuvint cunoscut la noi din xenofob(ie), xenoman[ie), gr. xenos „strain, oaspete" (unii specialisti presupun inrudirea acestuia cu lat. hostis „strain, dusman" — de unde ostil, ostilitate si cu lat. hospes — rom. oaspete, v. sl. gosti). Intrat la noi prin intermediar slav sau chiar direct din neogreaca, Polixenia este folosit si sub forma hipoc. -> Xenia, care poate avea insa si o alta origine. t Magh. Polixena, bg., rus., Polixenia etc.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Pompiliu : Frecvent in epoca noastra, Pompiliu, fem. Pompilia, reproduce un vechi gentilic lat. Pompilius, nume cu indepartate ecouri in istoria legendara a Romei. Conform ... :

          Procopie : Mult mai frecvent in secolele trecute decit astazi, Procopie, fem. Procopia, reproduce numele pers. gr. Prokdpios, fem. Prokopia. Atestat frecvent dar tirziu in ...